Bastion: H πρώτη δοκιμή για τους πυραύλους P-800 Onyx του Πούτιν στην Αρκτική – ΒΙΝΤΕΟ

 Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε για πρώτη φορά δοκιμή του υπερηχητικού αντι-πλοϊκού πυραύλου P-800 Onyx, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το σύστημα πυραυλικής άμυνας Bastion, το οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο ρωσικό τμήμα της Αρκτικής.

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο της εκτόξευσης, όπου φαίνεται ο πύραυλος P-800 Onyx να εκτοξεύεται από το σύστημα Bastion, να εντοπίζει τον στόχο του και να κατευθύνεται εναντίον αυτού πετώντας πάνω από τη θάλασσα.

Ο πύραυλος P-800 Onyx μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 1.980 μίλια/ώρα με βεληνεκές έως και 300χλμ, ενώ το σύστημα εκτόξευσης Bastion μπορεί να μεταφέρει δύο πυραύλους Onyx.

Παρόλο που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται κατά πλοίων, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και εναντίον χερσαίων στόχων.

Τα συστήματα παράκτιας άμυνας Bastion παραλήφθηκαν από το ρωσικό στρατό το 2010 και έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία.

Τον Νοέμβριο του 2016, η Ρωσία χρησιμοποίησε τους εκτοξευτήρες Bastion για να πλήξει με πυραύλους, θέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στις επαρχίες Idlib και Homs.

Το σύστημα Bastion βρίσκεται επίσης σε υπηρεσία με το Ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας και τον Βόρειο Στόλο.

Πηγή RT.com, Ρωσικό ΥΠΑΜ