OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Bayraktar TB2: «Χωρίς τα δυτικά εξαρτήματα τα τουρκικά drones θα ήταν ένα τίποτα»

10/10/2023 - 15:39
Bayraktar TB2
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία έχει κλιμακώσει τα τελευταία χρόνια την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών στη μάχη της εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και συμμάχων του στο Ιράκ και τη Συρία. Πολλά από τα πλήγματα πραγματοποιούνται από οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), μεταξύ των οποίων το Bayraktar TB2, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Ιράκ και ειδικούς στους εξοπλισμούς.

Ο κατασκευαστής των drones, η εταιρεία Baykar με έδρα την Κωνσταντινούπολη, διευθύνεται από τους αδελφούς Χαλούκ και Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ. Ο τελευταίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Tούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η εταιρεία ιδρύθηκε στα χρόνια του 1980 από τον πατέρα τους, τον Οζντεμίρ, και το 2005 άρχισε να επικεντρώνει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Baykar δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Τουλάχιστον δύο δυτικές εταιρείες έχουν προμηθεύσει κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα για τα drones. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι οπτικοί αισθητήρες. Εμπειρογνώμονες στους εξοπλισμούς λένε πως οι αισθητήρες αυτοί δίνουν στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τη δυνατότητα να επιτηρούν και να ταυτοποιούν στόχους στο έδαφος και να εκτελούν αεροπορικά πλήγματα. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι δυτικές εταιρείς έχουν παραβιάσει κυρώσεις.

Ο αισθητήρας ARGOS II

Η γερμανική αμυντική βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών Hensoldt δήλωσε στο Ρόιτερς ότι από το 2020 εξοπλίζει τα Bayraktar TB2 με τον οπτικό αισθητήρα της ARGOS II. Ανέφερε ότι έχει προμηθεύσει επίσης τον αισθητήρα στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (Turkish Aerospace Industries, TAI) και στη Lentatek, δύο άλλες τουρκικές βιομηχανίες που κατασκευάζουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Hensoldt δήλωσε πως οι ποσότητες των αισθητήρων και οι ακριβείς ημερομηνίες παράδοσής τους είναι πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και δεν μπορούν να κοινοποιηθούν.

«Χωρίς αυτού του τύπου τους αισθητήρες, τα drones όπως τα ξέρουμε δεν θα λειτουργούσαν», λέει ο Κέλσι Γκάλαχερ, ερευνητής στο Project Ploughshares, ένα καναδικό ινστιτούτο ερευνών για την ειρήνη.

Η Hensoldt πρόσθεσε πως το ARGOS II αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται από τη θυγατρική της στη Νότια Αφρική και δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε εξαρτήματα τα οποία εμπίπτουν στο γερμανικό νόμο περί εξαγωγών ή στους αμερικανικούς κανονισμούς για τη διεθνή διακίνηση όπλων, οι οποίοι διέπουν τις εξαγωγές ενός ευρέος φάσματος στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όπλα.

TB2 Bayraktar

Η L3Harris Wescam, καναδική θυγατρική της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας L3 Harris Technologies, έχει επίσης προμηθεύσει κατά το παρελθόν την Τουρκία με τεχνολογία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τον Οκτώβριο 2020, η καναδική κυβέρνηση ήρε τις άδειες εξαγωγής στρατιωτικών αγαθών και τεχνολογίας προς την Τουρκία καθώς εξέταζε κατηγορίες ότι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούσαν εναντίον της Αρμενίας στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ drones εξοπλισμένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης της Wescam. Τον Απρίλιο 2021 ο Καναδάς ακύρωσε τις άδειες αφού βρήκε αξιόπιστα στοιχεία ότι drones Bayraktar TB2, εξοπλισμένα με αισθητήρες της Wescam, χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση.

«Αυτή η χρήση δεν ήταν σύμφωνη με την καναδική εξωτερική πολιτική ούτε με τις διαβεβαιώσεις για τον τελικό χρήστη που είχαν δοθεί από την Τουρκία», είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο Μαρκ Γκαρνό που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.

Η καναδική κυβέρνηση είχε αναφέρει την εποχή εκείνη πως η Wescam εξέτασε εικόνες που της έδωσε η Αρμενία και επιβεβαίωσε πως το 2020 είχε παραδώσει στην Τουρκία ένα σύστημα με τον ίδιο σειριακό αριθμό. Καναδοί αξιωματούχοι και η L3Harris δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια για το άρθρο αυτό. Η Τουρκία δεν απάντησε σε ερώτηση για τις εξαγωγές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εξαγωγές τουρκικών drones

Οι πωλήσεις του drone ΤΒ2 έχουν σημειώσει ταχεία αύξηση τα λίγα τελευταία χρόνια. Η Baykar έχει ανακοινώσει πως έχει υπογράψει συμφωνίες για να εξαγάγει αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε 30 χώρες. Από το 2018, μεταξύ των πελατών περιλαμβάνονται η Ουκρανία, η Αιθιοπία, η Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τα δεδομένα για το εμπόριο όπλων που συγκεντρώνονται από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει το Bayraktar Akinci, ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Baykar. Η τελευταία έκανε λόγο για το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στην ιστορία της Τουρκίας.

AKINCI

 

Στην Ουκρανία, το drone TB2 έχει βοηθήσει να καταστραφούν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα πυροβολικού. Αλλού ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Δεκέμβριο 2021, ανώτερος δυτικός αξιωματούχος είπε στο Ρόιτερς πως η Ουάσινγκτον έχει «βαθιές ανησυχίες σε ανθρωπιστικό επίπεδο» για τις πωλήσεις των drones στην Αιθιοπία, καθώς μπορεί να παραβιάζουν τους αμερικανικούς περιορισμούς των εξαγωγών προς τη χώρα αυτή. Το Μάιο 2021, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως επέβαλε εκταταμένους περιορισμούς στην οικονομική αρωγή και στην αρωγή για την ασφάλεια της Αιθιοπίας. Η Αιθιοπία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αναμιγνύονται στις υποθέσεις της. Μια σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας και την ηγεσία της βόρειας περιφέρειας Τιγκράι έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους ενώ εκατομμύρια έχουν εκτοπισθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: BAYKARHENSOLDTL3HARRISTB2 BAYRAKTARΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΑ DRONES

Related Posts

ελικόπτερα - Ισπανία - Airbus
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Ισπανία έκλεισε συμφωνία για 100 ελικόπτερα από την Airbus: Στο πακέτο τα H145M και τα NH90

19/12/2025 - 07:31
SAMP/T NG
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

18/12/2025 - 20:34
Λουκασένκο - oreshnik
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

18/12/2025 - 18:14

Διαβάστε Επίσης

Ισλαμικό Κράτος: «Πλήγμα για ΗΠΑ – Συρία η φονική επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Παλμύρα»

Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες – Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλα τα μέτωπα

Ουκρανία: Οι πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις, οι εδαφικές παραχωρήσεις και οι εγγυήσεις ασφαλείας

Βρετανία: «Η κυβέρνηση δέχτηκε κυβερνοπίθεση» – Αναφορές ότι ευθύνεται ομάδα Κινέζων χάκερς

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

Κολομβία: Τουλάχιστον 6 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ανταρτών του ELN σε στρατιωτική βάση

Ουκρανία: «Έκλεισε» δάνειο 90 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ – «Μεγάλη στήριξη, σας ευχαριστούμε» είπε ο Ζελένσκι

ΗΠΑ: Νέα αιματηρά πλήγματα κατά «ναρκωτρομοκρατών» στον Ειρηνικό με τέσσερις νεκρούς [vid]

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Διαμαντής Καραναστάσης: Η πρώτη αντίδραση για την αφαίρεση διπλώματος λόγω αλκοόλ - «Από αύριο μόνο φραπέ»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert