Bayraktar TB2: Ποιά χώρα «γλυκάθηκε» και αγοράζει κι άλλα

Η Ουκρανία σχεδιάζει να αγοράσει άλλα 24 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, ανακοίνωσε την Κυριακή η κορυφαία στρατιωτική αρχή της χώρας, αναφέρει το τουρκικό anews.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Valeriy Zaluzny δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να αγοράσει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UCAV) Bayraktar TB2 την περίοδο 2021-2022.

Η Ουκρανία διαθέτει σήμερα 12 Bayraktar TB2 UCAV στο οπλοστάσιό της, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές και ναυτικές ένοπλες δυνάμεις της.

«Σκοπεύουμε επίσης να συμπεριλάβουμε στο οπλοστάσιό μας στο μέλλον τέτοια drones, που όμως θα είναι εγχώριας παραγωγής», πρόσθεσε.

Ο Zaluzny υπογράμμισε επίσης ότι δεν αρκεί να αγοράζει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη η Ουκρανία, αλλά πρέπει να μάθει να τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αγόρασαν έξι UAV Bayraktar TB2 και τρεις σταθμούς εδάφους από την Τουρκία το 2019, με την παραγγελία να παραδίδεται – σύμφωνα πάντα με το Anews – μέσα σε δύο μήνες.

Επιπλέον τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η πρώτη παρτίδα TB2 παραδόθηκε στις ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις.

Το Bayraktar TB2 μπήκε στο οπλοστάσιο του τουρκικού στρατού το 2014 και σήμερα χρησιμοποιείται από πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, του Κατάρ και του Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τα drones σε διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως η «Ασπίδα του Ευφράτη», το «Κλαδί Ελιάς» και η «Ασπίδα της Άνοιξης» για την απελευθέρωση περιοχών κοντά στα σύνορα της Συρίας από τρομοκρατικές ομάδες.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θεωρείται επίσης ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον περυσινό πόλεμο έξι εβδομάδων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: anews.com.tr