OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΝ

Belharra: Προκρίνονται οι γαλλικές φρεγάτες – Οι τελικές αποφάσεις μετά τα μέσα Μαρτίου

09/02/2021 - 04:29
Belharra
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Στην γαλλική προσφορά των Belharra φαίνεται ότι καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως αναφέρουν στο OnAlert καλά πληροφορημένες πηγές. 

Η γαλλική πρόταση κρίνεται ως η καταλληλότερη καθώς πληροί τα επιχειρησιακά κριτήρια του Πολεμικού Ναυτικού, εξασφαλίζει ενδιάμεση λύση μέχρι της ναυπήγηση των νέων φρεγατών και ταυτόχρονα δίνει ανάσα ζωής στα ελληνικά ναυπηγεία.

Στην επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η στρατηγική σχέση που οικοδομούν σταθερά τον τελευταίο χρόνο Αθήνα και Παρίσι.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μετά τα μέσα Μαρτίου, οπότε αναμένεται να έχει κατατεθεί από το ΓΕΝ η short list των υποψηφίων φρεγατών που ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πολιτική ηγεσία συνδυάζοντας το την προσφορά της ενδιάμεσης λύσης, τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα  και σταθμίζοντας τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς θα αποφασίσει τον νέο τύπο φρεγατών. Όπως πληροφορείται το OnAlert, η γαλλική πρόταση για τις Belharra θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη και εκτός απροόπτου είναι εκείνη που προκρίνεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία.

Τα λόγια του Γάλλου πρέσβη και η συνάντηση ΥΕΘΑ εργαζομένων Σκαραμαγκά

Την περασμένη Πέμπτη στην 114 ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας, την ημέρα των διακεκριμένων προσώπων της ελληνογαλλικής συνεκπαίδευσης «Skyros 2021», ο Γάλλος πρέσβης προοικονόμησε τις εξελίξεις, ευχόμενος  να δει και άλλα Rafale στον  ελληνικός ουρανό και γαλλικές φρεγάτες στη θάλασσα.

Λίγες ώρες αργότερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωνε τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) για την πορεία του προγράμματος των φρεγατών, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την όποια επένδυση γίνει στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά αλλά και της Ελευσίνας.  Σύμφωνα με τους εργαζόμενους των ΕΝΑΕ από τη πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την ανάληψη μέρους του έργου από τα ναυπηγεία.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra αποτελεί το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχουν υλοποιήσει στην ιστορία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε τα Rafale ούτε παλαιότερα τα F-16 ή τα υποβρύχια type 214 είχαν τόσο υψηλή οροφή. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανανέωση των μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα πρόγραμμα που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια.

Το τελευταίο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε, ήταν ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών «S» το 2003. Επομένως, υπό αυτό το πρίσμα, δικαιολογείται ο υψηλός προϋπολογισμός του προγράμματος.

Το συνολικό κόστος του νέου προγράμματος ανέρχεται στα 5 δις ευρώ. Περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων μαζί με τον εξοπλισμό τους, τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ και την τεχνική υποστήριξη τους.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το χτίσιμο των νέων πλοίων , δηλαδή σε διάστημα 4-5 χρόνων, η συμφωνία με τους Γάλλους προβλέπει την απόκτηση 2 εκσυγχρονισμένων φρεγατών La Fayette.  Από τις τέσσερις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο αναμένεται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Επιπλέον τα ελληνικά ναυπηγεία θα πραγματοποιήσουν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Tags: BELHARRAΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥΕΘΑΦΡΕΓΑΤΕΣ

Related Posts

Aster
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Aster: Η MBDA σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή των πυραύλων αεράμυνας, λόγω υψηλής ζήτησης

26/03/2026 - 18:17
Gripen
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Gripen: Αποκαλυπτήρια για το πρώτο αεροσκάφος της Saab που κατασκευάστηκε στη Βραζιλία [pics, vids]

26/03/2026 - 17:35
Volkswagen - Iron Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

FT: Η Volkswagen «το γυρνάει» στα συστήματα αεράμυνας – Συζητήσεις με την Rafael για να φτιάχνει εξαρτήματα του Iron Dome

26/03/2026 - 16:51

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert