OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΝ

Belharra: Προκρίνονται οι γαλλικές φρεγάτες – Οι τελικές αποφάσεις μετά τα μέσα Μαρτίου

09/02/2021 - 04:29
Belharra
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Στην γαλλική προσφορά των Belharra φαίνεται ότι καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως αναφέρουν στο OnAlert καλά πληροφορημένες πηγές. 

Η γαλλική πρόταση κρίνεται ως η καταλληλότερη καθώς πληροί τα επιχειρησιακά κριτήρια του Πολεμικού Ναυτικού, εξασφαλίζει ενδιάμεση λύση μέχρι της ναυπήγηση των νέων φρεγατών και ταυτόχρονα δίνει ανάσα ζωής στα ελληνικά ναυπηγεία.

Στην επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η στρατηγική σχέση που οικοδομούν σταθερά τον τελευταίο χρόνο Αθήνα και Παρίσι.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μετά τα μέσα Μαρτίου, οπότε αναμένεται να έχει κατατεθεί από το ΓΕΝ η short list των υποψηφίων φρεγατών που ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πολιτική ηγεσία συνδυάζοντας το την προσφορά της ενδιάμεσης λύσης, τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα  και σταθμίζοντας τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς θα αποφασίσει τον νέο τύπο φρεγατών. Όπως πληροφορείται το OnAlert, η γαλλική πρόταση για τις Belharra θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη και εκτός απροόπτου είναι εκείνη που προκρίνεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία.

Τα λόγια του Γάλλου πρέσβη και η συνάντηση ΥΕΘΑ εργαζομένων Σκαραμαγκά

Την περασμένη Πέμπτη στην 114 ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας, την ημέρα των διακεκριμένων προσώπων της ελληνογαλλικής συνεκπαίδευσης «Skyros 2021», ο Γάλλος πρέσβης προοικονόμησε τις εξελίξεις, ευχόμενος  να δει και άλλα Rafale στον  ελληνικός ουρανό και γαλλικές φρεγάτες στη θάλασσα.

Λίγες ώρες αργότερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωνε τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) για την πορεία του προγράμματος των φρεγατών, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την όποια επένδυση γίνει στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά αλλά και της Ελευσίνας.  Σύμφωνα με τους εργαζόμενους των ΕΝΑΕ από τη πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την ανάληψη μέρους του έργου από τα ναυπηγεία.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra αποτελεί το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχουν υλοποιήσει στην ιστορία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε τα Rafale ούτε παλαιότερα τα F-16 ή τα υποβρύχια type 214 είχαν τόσο υψηλή οροφή. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανανέωση των μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα πρόγραμμα που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια.

Το τελευταίο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε, ήταν ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών «S» το 2003. Επομένως, υπό αυτό το πρίσμα, δικαιολογείται ο υψηλός προϋπολογισμός του προγράμματος.

Το συνολικό κόστος του νέου προγράμματος ανέρχεται στα 5 δις ευρώ. Περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων μαζί με τον εξοπλισμό τους, τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ και την τεχνική υποστήριξη τους.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το χτίσιμο των νέων πλοίων , δηλαδή σε διάστημα 4-5 χρόνων, η συμφωνία με τους Γάλλους προβλέπει την απόκτηση 2 εκσυγχρονισμένων φρεγατών La Fayette.  Από τις τέσσερις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο αναμένεται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Επιπλέον τα ελληνικά ναυπηγεία θα πραγματοποιήσουν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Tags: BELHARRAΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥΕΘΑΦΡΕΓΑΤΕΣ

Related Posts

ελικόπτερα - Ισπανία - Airbus
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Ισπανία έκλεισε συμφωνία για 100 ελικόπτερα από την Airbus: Στο πακέτο τα H145M και τα NH90

19/12/2025 - 07:31
SAMP/T NG
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

18/12/2025 - 20:34
Λουκασένκο - oreshnik
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

18/12/2025 - 18:14

Διαβάστε Επίσης

Χαμάς: «Ελπίζουμε το Ισραήλ να σταματήσεις τις παραβιάσεις στη Γάζα μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Ισλαμικό Κράτος: «Πλήγμα για ΗΠΑ – Συρία η φονική επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Παλμύρα»

Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες – Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλα τα μέτωπα

Ουκρανία: Οι πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις, οι εδαφικές παραχωρήσεις και οι εγγυήσεις ασφαλείας

Βρετανία: «Η κυβέρνηση δέχτηκε κυβερνοπίθεση» – Αναφορές ότι ευθύνεται ομάδα Κινέζων χάκερς

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

Κολομβία: Τουλάχιστον 6 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ανταρτών του ELN σε στρατιωτική βάση

Ουκρανία: «Έκλεισε» δάνειο 90 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ – «Μεγάλη στήριξη, σας ευχαριστούμε» είπε ο Ζελένσκι

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Διαμαντής Καραναστάσης: Η πρώτη αντίδραση για την αφαίρεση διπλώματος λόγω αλκοόλ - «Από αύριο μόνο φραπέ»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert