Bloomberg: «Ο Σολτς θα μπλοκάρει το αίτημα Ερντογάν για την πώληση μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι απίθανο να συμφωνήσει στο νέο αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.

Ο Ερντογάν πιθανότατα θα ζητήσει από τον Σολτς, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο αύριο Παρασκευή, να άρει το «μπλοκάρισμα» στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών, που χρειάζεται για να εκσυγχρονήσει την Πολεμική της Αεροπορίας, μετά και την αποτυχία να αποκτήσει F-35 και την καθυστέρηση στα F-16 από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Η Γερμανία παράγει το Eurofighter σε κοινοπραξία με άλλες τρεις χώρες.

Ο Γερμανός καγκελάριος δεν αναμένεται να συναινέσει, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας σχετικά με την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας από τη Ρωσία (S-400), τη στρατιωτική της προσπάθεια κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και την καθυστέρηση στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο ανταγωνισμός με τα Rafale της Ελλάδας

Η ανακήρυξη του Ισραήλ από τον Ερντογάν ως «τρομοκρατικό κράτος» και η υποστήριξη στη Χαμάς προστέθηκαν στη λίστα των ανησυχιών, αναφέρουν οι πηγές.

«Ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού αυτού του συνόλου», δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. «Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την αντίπαλη Ελλάδα», πρόσθεσαν.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει τον στόλο των αεροπλάνων F-4 και ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας της χώρας του έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν.

Πηγή: BNN Bloomberg / Φωτογραφία αρχείου Reuters