Boxer: Ο βρετανικός Στρατός Ξηράς δοκιμάζει το τεθωρακισμένο όχημα επόμενης γενιάς [vid]

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να δοκιμάσει αυτόν τον μήνα το τεθωρακισμένο όχημα επόμενης γενιάς τύπου Boxer, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» ως το νέο όχημα πεζικού για τις μηχανοποιημένες Ταξιαρχίες του βρετανικού Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρωτότυπα τεθωρακισμένα οχήματα θα υποβληθούν σε μια σειρά ειδικών δοκιμών και αν αυτή ολοκληρωθεί με επιτυχία, στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθειά τους.

Εάν είναι επιτυχείς, τα οχήματα θα ενταχθούν στις Ομάδες Μάχης Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών του στρατού και θα αναπτυχθούν σε μεγάλες αποστάσεις για να υποστηρίξουν μια μεγάλη ποικιλία αποστολών «από τη διατήρηση της ειρήνης χαμηλής έντασης έως τον πόλεμο».

Το Boxer είναι ένα τροχοφόρο όχημα 8×8 που έχει σχεδιαστεί για να αναλαμβάνει διάφορους ρόλους για το μηχανοποιημένο πεζικό του Βρετανικού Στρατού. Είναι πολύ ευκίνητο, καθιστώντας το κατάλληλο για τη μεταφορά στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με τον στρατό, το Boxer έχει μέγιστη ταχύτητα 97 χιλιόμετρα την ώρα και είναι ικανό να αντέξει τη θερμότητα, τα κρουστικά κύματα και τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Boxer έχουν σχεδιαστεί για να αναπτύσσονται και να επιχειρούν σε εμπόλεμες ζώνες υψηλής έντασης και μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα την αποστολή σε οχήματα:

Διαθέτει σύστημα προστασία από νάρκες, έχει προηγμένα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να μην εντοπίζονται εύκολα από εχθρικά ραντάρ λόγω χαμηλής θερμικής υπογραφής, ενώ ως τεθωρακισμένο όχημα μάχης και ΤΟΜΑ για αποστολές ένοπλης αναγνώρισης, διαθέτει αυτόματο πυροβόλο των 30 χιλιοστών και αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Rafael Spike LR2.