Brimstone 2: Οι Βρετανοί προμηθεύουν την Ουκρανία με τους προηγμένους πυραύλους [vid]

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο, με τα πλάνα να δείχνουν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να τοποθετεί φορτία με πυραύλους τύπου Brimstone 2 σε ένα αεροσκάφος τύπου C-17, το οποίο αναμένεται να παραδώσει τα οπλικά αυτά συστήματα σε συμμάχους και εν τέλει στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

Οι πύραυλοι τέτοιου τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία και συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα. Ωστόσο, στην Ουκρανία οι πύραυλοι Brimstone χρησιμοποιούνται από κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης, έτσι ώστε να εξουδετερώνουν αποτελεσματικά και με μεγάλη ευελιξία τα ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Πριν από περίπου έξι μήνες, η Βρετανία προμήθευσε τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις για πρώτη φορά με τους πυραύλους τύπου Brimstone, ωστόσο στο νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε, τα φορτία δείχνουν ότι μεταφέρονται οι προηγμένες εκδόσεις των πυραύλων, με την κωδική ονομασία Brimstone 2.

Η υποστήριξη και η βοήθεια με στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό προς το Κίεβο αποτελεί ακόμα προτεραιότητα του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας και αυτό φαίνεται από την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, που γνωστοποίησε την  αποστολή 10.000 βλημάτων πυροβολικού στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τρία ελικόπτερα τύπου Sea King.

Ακόμα, ο νέος Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο περιελάμβανε 125 οπλικά συστήματα αεράμυνας  και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προμηθεύονται οι ρωσικές δυνάμεις από το Ιράν.