Brimstone: Η Πολωνία «ζήλεψε» την Ουκρανία και αγοράζει τους βρετανικούς αντιαρματικούς πυραύλους

Το βρετανικό «τμήμα» της ευρωπαϊκής πολυεθνικής εταιρείας ανάπτυξης και κατασκευής πυραύλων MBDA προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Πολωνία, που αφορά την προμήθεια των περίφημων αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων Brimstone και στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία του κεντροευρωπαϊκού κράτους.

Ειδικότερα, η σύμβαση αυτή αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πολωνίας, λίγες μέρες μάλιστα μετά και την συμφωνία για την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων μικρής εμβέλειας τύπου Narew, πάλι με την MBDA. Στο πρόγραμμα ανάπτυξης θα συμμετέχει πολωνική κοινοπραξία στην οποία επικεφαλής θα είναι η PGZ, μια εταιρεία που έχει αναλάβει επίσης τον σχεδιασμό και την κατασκευή των νέων τεθωρακισμένων αντιαρματικών οχημάτων (tank destroyers) που θα αντικαταστήσουν τα σοβιετικά BRDM-2 στο οπλοστάσιο του πολωνικού στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βρετανικοί αντιαρματικοί πύραυλοι έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας λόγω της ανάπτυξής τους από τα ουκρανικά στρατεύματα απέναντι στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με ένα βίντεο από την πρώτη του δοκιμαστική εκτόξευση σε ουκρανικό έδαφος, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς αλλά και…ανεπιτυχώς.

Ο πόλεμος στην γειτονική Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια στην Πολωνία, η οποία «τρέχει» να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με προηγμένα οπλικά συστήματα και μέσα, έχοντας ολοκληρώσει σημαντικές συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως τα αμερικανικά προηγμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Abrams SEPv3, αλλά και το προαναφερθέν  αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς Narew, εξοπλισμένο με τον βρετανικό πύραυλο CAMM.

Η απόφαση των Βρετανών να στείλουν βλήματα τέτοιου τύπου στους Ουκρανούς σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση αντιαρματικών εναντίον των ρωσικών τεθωρακισμένων αρμάτων και οχημάτων φαίνεται πως έκανε τους Πολωνούς να θέσουν ως κορυφαία προτεραιότητα την συγκεκριμένη προμήθεια.