Bushmaster: Η Αυστραλία αγοράζει 78 τεθωρακισμένα οχήματα για να αναπληρώσει τα αποθέματά της

Η Αυστραλία θα αγοράσει 78 τεθωρακισμένα οχήματα Bushmaster για 106 εκατομμύρια δολάρια για να αναπληρώσει τα αποθέματα που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε στις εγκαταστάσεις της Thales, καλύπτει την παράδοση των Bushmaster σε παραλλαγές μεταφοράς στρατευμάτων και διοίκησης κατά τους επόμενους 18 μήνες.

«Πρόκειται για μια στρατηγική βιομηχανική ικανότητα που είναι ζωτικής σημασίας για την Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thales, Τζεφ Κόνολι.

«Η σημερινή υπογραφή συμβολαίου είναι μια σημαντική έκφραση υποστήριξης από την κυβέρνηση, όχι μόνο για το όχημα Bushmaster, αλλά και για την κατασκευαστική ικανότητα και την αυστραλιανή αλυσίδα εφοδιασμού που παράγει και συντηρεί τα οχήματα», πρόσθεσε.

Το Bushmaster της Thales είναι ένα τροχοφόρο όχημα 4×4 σχεδιασμένο με υψηλά επίπεδα προστασίας από εκρήξεις και βαλλιστική προστασία, καθώς και «εξαιρετική» κινητικότητα εκτός δρόμου.

Μπορεί να μεταφέρει ως 10 άτομα προσωπικό και έως τέσσερις τόνους ωφέλιμο φορτίο. Το όχημα είναι επίσης ικανό να ταξιδεύει πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα και έχει λειτουργική αυτονομία 800 χιλιομέτρων. Το Bushmaster είναι οπλισμένο με πολυβόλα 5,56 και 7,62 χιλιοστών για την υποστήριξη αποστολών μάχης.

Σύμφωνα με τον Κόνολι, περισσότερα από 1.200 Bushmasters έχουν ήδη κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Thales στο Bendigo και έχουν αποδειχθεί «σωτήρια» για τον αυστραλιανό στρατό, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις του στη Μέση Ανατολή.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, η Καμπέρα παρείχε στο Κίεβο 90 οχήματα Bushmaster για μεταφορά στρατευμάτων.

Εκτός από τα Bushmasters, το Κίεβο θέλει και τα αυστραλιανά οχήματα Hawkei που παράγει η Thales. Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πατ Κόνροι δεν επιβεβαίωσε εάν η χώρα του θα ανταποκρινόταν ή όχι στο αίτημα, αλλά η χώρα του «είναι επικεντρωμένη στην υλοποίηση αυτού που έχουμε ήδη δεσμευτεί».

Πηγή: The Defense Post