BvS10: Η Bundeswehr αποκτά επιπλέον 227 οχήματα «παντός καιρού» από την BAE Systems

Η BAE Systems ανέλαβε μια νέα σύμβαση αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση επιπλέον 227 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων παντός εδάφους BvS10 στη Γερμανία.

Τα νέα αυτά οχήματα αποτελούν προϊόν ενός κοινού αναπτυξιακού προγράμματος, με την επωνυμία Collaborative All-Vehicle (CATV), στο οποίο συμμετέχουν η Σουηδία και η Βρετανία, οι οποίες θα αποκτήσουν με την σειρά τους 236 και 60 οχήματα τέτοιου τύπου αντίστοιχα, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην Αρκτική.

Οι παραδόσεις πρόκειται να ξεκινήσουν το 2024 και να συνεχιστούν έως το 2030. «Αυτή η συμφωνία επιτρέπει σε υποψήφιους και υπάρχοντες πελάτες να αγοράζουν οχήματα με όρους που έχουν διαπραγματευθεί σε προηγούμενα συμβόλαια, ενώ επωφελούνται επίσης από την κοινή ανάπτυξη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BAE Systems Hägglunds.

Το BvS10 και η μη θωρακισμένη παραλλαγή του «Beowulf» έχουν σχεδιαστεί για «βέλτιστη ευελιξία» σε όλα τα εδάφη. Τα λειτουργικά συστήματα που διαθέτουν τα οχήματα «παντός καιρού» τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν ελιγμούς και πορείες σε χιόνι, σε πάγο, σε αμμώδεις περιοχές, σε βάλτους, σε λάσπη και σε επικίνδυνες ορεινές περιοχές.

Τα οχήματα μπορούν να μεταφέρουν εξοπλισμό, προσωπικό και άλλες προμήθειες, διατηρώντας την τακτική, στρατηγική και επιχειρησιακή κινητικότητα μιας μονάδας.

Το BvS10 είναι διαθέσιμο σε διαμορφώσεις που υποστηρίζουν ιατρικές αποστολές, υλικοτεχνική υποστήριξη, προμήθεια όπλων, συντήρηση, επισκευή και ανάκτηση. Το όχημα βρίσκεται σε υπηρεσία με τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Βρετανία και την Ολλανδία.

Τον Αύγουστο, το μη θωρακισμένο όχημα Beowulf επιλέχθηκε για το όχημα παντός εδάφους του στρατού των ΗΠΑ για να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα οχήματα υποστήριξης μικρών μονάδων της υπηρεσίας. Περισσότερα από 100 οχήματα αναμένεται να παραδοθούν στον στρατό σε διάστημα πέντε ετών.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters