C-27J Spartan: H Ελλάδα μπήκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης με μεταγωγικά αεροσκάφη

Η Ελλάδα έγινε και επίσημα μέλος του προγράμματος «C-27J Spartan Cooperation», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA).

Από τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα είναι μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων των στόλων τακτικών στρατιωτικών αεροσκαφών C-27J των συμμετεχόντων κρατών μελών. Επίσης, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με αεροσκάφος στην επερχόμενη άσκηση European Spartan Exercise 2024.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ελλάδα έγινε το 19ο μέλος της Πρωτοβουλίας Πολυμερούς Εκπαίδευσης και Ασκήσεων Αεροπορικών Μεταφορών της EDA. Τα υπόλοιπα μέλη είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Το πρόγραμμα C-27J, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2020, εστιάζει σε τομείς όπως η βελτίωση του εξοπλισμού, η εκπαίδευση, η επιχειρησιακή εναρμόνιση και η αυξημένη διαθεσιμότητα του στόλου. Μέρη του προγράμματος είναι η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και τώρα και η Ελλάδα. «Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανταλλαγή δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών που χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα, για την επίτευξη κοινών στόχων, αποφεύγοντας παράλληλα τις διπλές προσπάθειες».

Η άσκηση European Spartan Exercise 2024, στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024.