C-390 Millenium: Το νέο μεταγωγικό αεροσκάφος της Ουγγαρίας έκανε την παρθενική του πτήση

Το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος C-390 Millennium της Embraer που προορίζεται για την Πολεμική Αεροπορία της Ουγγαρίας ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση.

Η πτήση έγινε στις εγκαταστάσεις της Embraer στο Gavião Peixoto της Βραζιλίας, στις 8 Φεβρουαρίου 2024 και διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.

«Αυτή η παρθενική πτήση είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το ουγγρικό πρόγραμμα C-390», δήλωσε ο Bosco da Costa Junior, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Embraer Defense & Security. «Το C-390 Millennium λαμβάνει διεθνή αναγνώριση λόγω των αξιοσημείωτων επιχειρησιακών επιδόσεων και των δυνατοτήτων του και η Embraer εντείνει την παραγωγή για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς».

Η Ουγγαρία ήταν η τρίτη χώρα που παρήγγειλε το C-390, μετά τη Βραζιλία και την Πορτογαλία. Μετά την απόσυρση δύο αεροσκαφών Antonov An-26 από τη σοβιετική εποχή, ηουγγρική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πλέον μόνο δύο Airbus A319.

Στις 17 Νοεμβρίου 2020, το ουγγρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απόκτηση δύο αεροσκαφών KC-390 που παράγονται από τη βραζιλιάνικη κατασκευάστρια εταιρεία Embraer. Αυτά τα αεροσκάφη θα είναι τα πρώτα στον κόσμο που θα έχουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη διαμόρφωση τους, ένα κρίσιμο εργαλείο για τη διεξαγωγή ανθρωπιστικών αποστολών.

Το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών Embraer C-390 Millennium τέθηκε σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας το 2019 και πιο πρόσφατα με την Πορτογαλική Πολεμική Αεροπορία (FAP) τον Οκτώβριο του 2023.

Μαζί με την Ουγγαρία, το αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών έχει επίσης επιλεγεί από την Ολλανδία, την Αυστρία, την Τσεχία και τη Νότια Κορέα, ενώ και η Ελλάδα έχει δείξει ενδιαφέρον, με σειρά παρουσιάσεων σε επιτελείς του ΓΕΑ.

Με πληροφορίες από: Embraer, Aerotime Hub