OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Challenger 2 στην Ουκρανία: Τα βρετανικά τανκς, το «μήνυμα» στον Πούτιν και η «ηθική υποχρέωση»

18/01/2023 - 09:44
Challenger 2
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δικαιολόγησε χθες, Τρίτη, την αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Challenger 2 στην Ουκρανία με στόχο να βοηθηθεί η χώρα «να απωθήσει» τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφέρουν νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. «Το μήνυμα που στέλνουμε (στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν) (…) είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι στην υπεράσπιση των Ουκρανών μέχρι τη νίκη τους», δήλωσε ο Κλέβερλι από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, κάνοντας λόγο για «ηθική υποχρέωση» του Λονδίνου.

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσει ο Πούτιν είναι ότι θα έχουμε τη στρατηγική ανθεκτικότητα να μείνουμε στο πλευρό τους (σ.σ. των Ουκρανών) μέχρι να εκπληρωθεί ο στόχος και το καλύτερο που μπορεί να κάνει για να σώσει τις ζωές των στρατιωτών του είναι να το αναγνωρίσει», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στο Center for Strategic and International Studies.

Η στάση των Βρετανών

«Θα κοστίσει πολύ περισσότερο σε ανθρώπινες ζωές και χρήματα, αν αφήσουμε αυτό τον πόλεμο να διαρκέσει πολύ», σημείωσε. Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ήταν το ζήτημα που κυριάρχησε χθες, Τρίτη, στις συνομιλίες που είχε ο Κλέβερλι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος «επικρότησε» την αποστολή βρετανικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει αν οι ΗΠΑ θα πράξουν το ίδιο.

Η Ουάσινγκτον, η οποία παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής βοήθειας στην Ουκρανία, σχεδόν 25 δισεκ. δολάρια, φαίνεται να διστάζει να προσφέρει βαρέα άρματα μάχης στο Κίεβο, επικαλούμενη το ζήτημα της απουσίας εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και προβλήματα συντήρησης.

Ωστόσο ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι «ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν τις επόμενες ημέρες», στη διάρκεια συνόδου χωρών που υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία. Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ «να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία διαθέτει όλα όσα έχει ανάγκη στο πεδίο της μάχης», εξηγώντας ότι «αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος» για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η σημασία των Challenger 2

Ο Κλέβερλι ξεκίνησε χθες, Τρίτη, περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ότι το Λονδίνο θα προσφέρει 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία. Οι Δυτικοί έχουν ήδη στείλει ελαφρά άρματα μάχης στο Κίεβο, αλλά η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που αποφασίζει να στείλει τέτοιου είδους άρματα στην Ουκρανία.

Ο Κλέβερλι υπογράμμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση «διότι αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται ισχυρές ικανότητες άμυνας στα ανατολικά και τα νότια», περιοχές τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από 11 μήνες. «Αν ο Πούτιν πίστευε για μία στιγμή ότι ο κόσμος θα εγκατέλειπε την Ουκρανία (…), τότε έκανε για ακόμη μία φορά ένα κολοσσιαίο λάθος κρίσης», κατέληξε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: CHALLENGER 2ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΒΡΕΤΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Νορβηγία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

05/12/2025 - 19:05
Serval
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

05/12/2025 - 17:57

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert