Challenger 3: Το «καλύτερο άρμα μάχης του NATO» κατά τον βρετανικό στρατό ξεκίνησε τις δοκιμές

Ο βρετανικός στρατός έστειλε το πρωτότυπο του νέου του κύριου άρματος μάχης Challenger 3 στη Γερμανία για να υποβληθεί σε δοκιμές.

Ο διεύθυνση προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο άρμα μάχης έφτασε στην Γερμανία και μοιράστηκε φωτογραφίες από τη γραμμή παραγωγής της κοινοπραξίας Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) στο Telford.

Το πρωτότυπο Challenger 3 θα αξιολογηθεί διεξοδικά υπό επιχειρησιακές συνθήκες για να διασφαλιστεί ότι πληροί τα πρότυπα του Βρετανικού Στρατού. Οι παρατηρήσεις που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του σχεδιασμού του τανκ προτού η RBSL παράγει άλλα 140 οχήματα για τον βρετανικό στρατό.

Εάν όλα πάνε καλά, το Challenger 3 αναμένεται να επιτύχει την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα έως το 2027 και να είναι πλήρως λειτουργικό το 2030.

Εκτός από το Challenger 3, η Γερμανία είναι το πεδίο εκπαίδευσης για το κύριο άρμα μάχης Leopard 2A7V, καθώς είναι η πιο «φθηνή» επιλογή σε σχέση με άλλες τοποθεσίες.

«Το καλύτερο άρμα μάχης στο ΝΑΤΟ»

Το Challenger 3 είναι ένα θωρακισμένο όχημα 66 τόνων, παντός καιρού, εξοπλισμένο με το όπλο 120 χιλιοστών L55A1 της Rheinmetall, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει πυρομαχικά προδιαγραφών του ΝΑΤΟ.

Η κατασκευάστρια εταιρεία RBSL υποστηρίζει ότι το αναβαθμισμένο άρμα μάχης θα είναι το «καλύτερο τανκ» στο ΝΑΤΟ, «παρέχοντας ένα ψηφιακό κύριο άρμα μάχης, με σύγχρονες δυνατότες, για να εξασφαλίσει την ροστασία των στρατιωτών στον 21ο αιώνα».

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία βρετανικό ΥΠΑΜ