Crotale και Caesar: Η Γαλλία στέλνει αντιαεροπορικούς πυραύλους,πυροβόλα και ραντάρ στην Ουκρανία

Η Γαλλία θα παραδώσει ραντάρ και συστήματα αεράμυνας Crotale στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι France 2, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία εργάζεται για να προμηθεύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με έξι επιπλέον πυροβόλα Caesar, μέσω της Δανίας. «Αυτή είναι μια νέα φάση βομβαρδισμών που προέρχεται από ξηρά, θάλασσα. αέρα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον βασικών υποδομών και αμάχων», είπε ο Μακρόν.

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παραδοθούν ραντάρ και αντιαεροπορικοί πύραυλοι για να «προστατέψουν τη χώρα από επιθέσεις με drone και πυραύλους». Ωστόσο, ο Γάλλος ηγέτης δεν διευκρίνισε πόσοι ακριβώς πύραυλοι θα μεταφερθούν.

Το σύστημα αεράμυνας Crotale αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία Thomson-CSF/Matra και έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση εναέριων στόχων σε εύρος μεσαίου, χαμηλού και εξαιρετικά χαμηλού υψόμετρου.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις του συστήματος – μια επίγεια φορητή έκδοση και μια ναυτική έκδοση. Είναι σε υπηρεσία με τους στρατούς της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας. Η εμβέλεια λειτουργίας του συστήματος είναι έως και 10.000 μέτρα, ενώ το ανώτατο όριο πτήσης δεν ξεπερνά τα 6.000 μέτρα.

Νωρίτερα, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εντείνει την υποστήριξή του στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ στέλνοντας περισσότερα άρματα μάχης στη Ρουμανία, μαχητικά Rafale στη Λιθουανία και πεζικό στην Εσθονία.

Ο Μακρόν είπε ότι μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα συμβεί κάποια στιγμή, αλλά πρέπει να γίνει με τους όρους του Κιέβου. «Ετοιμαζόμαστε να περάσουμε τον χειμώνα σε αυτό το πλαίσιο πολέμου», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εάν χρειαστεί.

Πηγή: Franceinfo / Defense Express / Φωτογραφία Wikipedia