Crotale NG: Καρέ καρέ η κατάρριψη ρωσικού πυραύλου cruise από το γαλλικό σύστημα αεράμυνας [vid]

«Viral» έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο που δημοσίευσαν αρχικά οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, στο οποίο «πρωταγωνιστεί» ένα γαλλικής κατασκευής σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου Crotale NG, που αναχαιτίζει επιτυχώς έναν εισερχόμενο ρωσικό πύραυλο cruise, με το πλήρωμα να πανηγυρίζει μετά την κατάρριψη.

Στα πλάνα φαίνεται ότι το γαλλικό σύστημα αεράμυνας «κλειδώνει» τον εχθρικό στόχο και εκτοξεύονται δύο αντιαεροπορικά βλήματα, με το δεύτερο τελικά να πετυχαίνει την αποστολή του. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε ανακοινώσει την παράδοση δύο συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων τύπου Crotale NG στην Ουκρανία, το περασμένο φθινόπωρο.

Τα χαρακτηριστικά του

Το Crotale NG είναι ένα σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας και πολλαπλών αισθητήρων παντός καιρού που αναπτύχθηκε από την Thales Air Defense. Εντάχθηκε και στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2003. Είναι ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Αποτελείται από συστήματα ραντάρ, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας έναντι τακτικών και στρατηγικών στόχων, ενώ έχει την ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει ραντάρ εντοπισμού εμβέλειας 20 χιλιομέτρων, ραντάρ FLIR με εμβέλεια 20 χιλιομέτρων και εκτοξευτή με δύο φορείς των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστος.