CV90: «Έπεσαν οι υπογραφές» για την προμήθεια των προηγμένων ΤΟΜΑ στη Σλοβακία

«Έπεσαν οι υπογραφές» στο πλαίσιο συμφωνίας τύπου G2G ανάμεσα στην σουηδική και την σλοβακική κυβέρνηση, αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφορικά με την προμήθεια και  παράδοση 152 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού τύπου CV από την BAE Systems στις Ένοπλες Δυνάμεις της Σλοβακίας, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο είχαμε αναφερθεί στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου, τα ΤΟΜΑ τύπου CV90 θα κατασκευαστούν και θα παραδοθούν σε διάφορες διαμορφώσεις με την πλήρη συνεργασία και συμμετοχή της σλοβακικής αμυντικής βιομηχανίας, με ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες που θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους στην γραμμή παραγωγή των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και στην μετέπειτα υποστήριξη του προγράμματος μακροπρόθεσμα.

Τα χαρακτηριστικά τους

Ο Στρατός Ξηράς της Σλοβακίας θα παραλάβει τη νεότερη έκδοση των TOMA τύπου CV90, γνωστή και ως «CV90 MkIV», που διαθέτει τις πιο πρόσφατες και προηγμένες δυνατότητες και ψηφιακές τεχνολογίες. Επίσης, θα διαθέτουν:

Καθίσταται σαφές, ότι τα νέα σλοβακικά τεθωρακισμένα οχήματα όχι μόνο θα παρέχουν αυξημένη προστασία στο πλήρωμα, χάρη στους αισθητήρες και τα λειτουργικά λογισμικά τελευταίας γενιάς, αλλά ακόμα θα παρέχουν βελτιωμένη δύναμη πυρός στο πεδίο επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι από τα συνολικά 152 CV90, τα 122 θα παραδοθούν ως τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 12 θα είναι ειδικά διαμορφωμένα για απειλές από εχθρικά αντιαρματικά όπλα, με βελτιωμένη προστασία από εκρηκτικούς μηχανισμούς και οβίδες.

Τα υπόλοιπα οχήματα θα έχουν διαμορφώσεις για να εξυπηρετούν αποστολές όπως διοίκηση και έλεγχος (command and control), αναγνώριση, υποστήριξη, επιμελητεία και διοικητική μέριμνα, μεταφορά προσωπικού και τραυματιών. Η σύμβαση καλύπτει επίσης  την προμήθεια συστημάτων εκπαίδευσης και προσομοιωτών στον σλοβακικό Στρατό Ξηράς, ώστε το προσωπικό να εξοικειωθεί με την λειτουργία και χρήση των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων, που με τη σειρά του θα αποτελεί τον όγδοο χρήστη (και τέταρτο εντός NATO) των CV90 μετά τη Δανία, την Εσθονία, την Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ελβετία και την Ολλανδία.