Ιράν: «Εξετάζει» νέα πρόταση των ΗΠΑ – Ο ισραηλινός στρατός σε «κατάσταση υψίστης επιφυλακής»

Η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ συνεχίστηκε με βάση την πρόταση 14 σημείων της Τεχεράνης, μέσω Πακιστάν.

Onalert Newsroom
Ιράν

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ιράν δήλωσε σήμερα (20.05.2026) το βράδυ ότι «εξετάζει» μια νέα πρόταση των ΗΠΑ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πακιστανού υπουργού Εσωτερικών στην Τεχεράνη, ο οποίος διαμεσολαβεί στις συζητήσεις αυτές μεταξύ των δύο εμπολέμων πλευρών, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Έχουμε λάβει τις απόψεις της αμερικανικής πλευράς και τώρα τις εξετάζουμε», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσμαΐλ Μπαγαΐ, εκφράζοντας παράλληλα τη «μεγάλη δυσπιστία» του απέναντι στις ΗΠΑ.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίστηκε με βάση την πρόταση 14 σημείων της Τεχεράνης, με τον υπουργό Εσωτερικών του Πακιστάν να βρίσκεται στο Ιράν για να βοηθά στη διευκόλυνσή της, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Επανέλαβε επί τη ευκαιρία τα αιτήματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας: «την αποδέσμευση των παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων» στο εξωτερικό και το τέλος του αμερικανικού αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια.

Το Ιράν ζητεί τη θέσπιση ενός μηχανισμού με το Ομάν για να διασφαλίσει τη βιώσιμη ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ, τόνισε ο Μπαγαΐ.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να αναπτύξει πρωτόκολλα για ασφαλή ναυσιπλοΐα σε συνεργασία με άλλα παράκτια κράτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα σήμερα, το αραβικό δίκτυο Al-Arabiya ανέφεφερε ότι Ιράν και ΗΠΑ εργάζονται ήδη πάνω στην τελική μορφή του κειμένου της συμφωνίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.

Από την μεριά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε «κατάσταση υψίστης επιφυλακής» μετά από νέες ανταλλαγές απειλών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

«Έχουμε πλήξει και αποδυναμώσει το Ιράν και ολόκληρο τον (φιλο-ιρανικό) άξονα συστηματικά, δυναμικά και μεθοδικά. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε για όσο χρειαστεί, τόσο σε κοντινά όσο και σε μακρινά μέτωπα», τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με διοικητές.

«Αυτή τη στιγμή, ο στρατός βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής και είναι προετοιμασμένος για τυχόν εξελίξεις», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου