CV90: Η Τσεχία αποφάσισε την προμήθεια νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης

Μετά την απόφαση να «εγκαταλείψει» τα σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Gripen για χάρη των stealth αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, η Τσεχία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια των νέων, σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου CV90 έκδοσης «IV» για να αντικαταστήσει τα σοβιετικά ΤΟΜΑ τύπου BMP-2 που διαθέτει.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας, η κυβέρνηση κατέληξε στην πρόταση της Σουηδίας, «αντισταθμίζοντας» με αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, το «άκυρο» που έριξε η Πράγα στα σουηδικά Gripen και πλέον το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Τσέχος Υπουργός Άμυνας είπε χαρακτηριστικά ότι το τεθωρακισμένο όχημα μάχης τύπου CV90 έχει αποδείξει την αξία του στα πεδία επιχειρήσεων και αποτελεί μια αξιόπιστη λύση, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το έχουν προμηθευτεί αρκετές χώρες για τις Ένοπλες Δυνάμεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ολλανδία διαθέτουν διάφορες διάφορες εκδόσεις των ΤΟΜΑ τύπου CV90, ενώ πρόσφατα επιλέχθηκαν και από την Σλοβακία, κάτι που επιτρέπει την συνεργασία με την Τσεχία στην βιομηχανική παραγωγή και την μεταφορά τεχνογνωσίας, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να μειωθεί το συνολικό κόστος προμήθειας.

Η κατασκευή των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης θα επιτρέψει στην Τσεχία να ανταπεξέλθει στις νατοϊκές δεσμεύσεις της, που προβλέπουν την δημιουργία μιας μηχανοποιημένης ταξιαρχίας, που θα αποτελείται από δυτικής κατασκευής εξοπλισμό.

Τα χαρακτηριστικά του

Η σύγχρονη έκδοση του ΤΟΜΑ τύπου CV90 γνωστή και ως«MkIV» διαθέτει νέο κινητήρα 1000 ίππων, έχει μέγιστο βάρος 37 τόνους, με χώρο για επιπλέον δύο τόνους ωφέλιμο φορτίο χωρίς αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευκινησία του οχήματος.

Έχει επίσης ενσωματωμένο το προηγμένο σύστημα «iFighting» που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του πληρώματος, συνδυάζοντας δεδομένα και πληροφορίες από το πεδίο της μάχης, τα οποία «φιλτράρει» και παρέχει στους στρατιώτες την ικανότητα να προτεραιοποιήσουν τις ενέργειές τους.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η έκδοση αυτή περιλαμβάνει πιστοποιημένο Σύστημα Ενεργητικής Προστασίας. Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό, μπορεί να φέρει πυροβόλα των 30 έως 50 χιλιοστών, ενώ έχει χωρητικότητα έως και 8 άτομα, ικανό να αναπτύξει ταχύτητες έως και 70 χιλιόμετρα.