Δανία: Εξετάζει την προμήθεια νέων υποβρυχίων μετά από είκοσι χρόνια δίχως στόλο

Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ξανά υποβρύχια για τις ανάγκες του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, μετά την απόσυρση ολόκληρου του στόλου υποβρυχίων το 2004. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να ενισχύσει τις θαλάσσιες δυνατότητες της χώρας και να αποτρέψει τις ρωσικές αποστολές στη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής  εξωτερικών υποθέσεων, οι νομοθέτες αξιολογούν εάν η Δανία έχει πράγματι ανάγκη να προμηθευτεί νέα υποβρύχια ή αν μπορεί να βασιστεί σε διεθνείς συμμαχίες και εταίρους, ώστε να εξασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντά της στη θάλασσα. Επίσης, τόνισε ότι η Δανία βρίσκεται σε μια πολύ στρατηγική θέση επειδή ρωσικά πλοία από την Αγία Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ αναγκάζονται να πλεύσουν στα ύδατά της, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως οι συζητήσεις για τα υποβρύχια γίνονται «αυτή τη στιγμή».

Το ιστορικό και οι επενδύσεις για το μέλλον

Από το 1909, το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Δανίας είχε στην κατοχή του πολλά υποβρύχια, ωστόσο, μια πολυμερής αμυντική συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2005, οδήγησε τη σκανδιναβική χώρα να παροπλίσει ολόκληρο τον στόλο της. Έτσι, το πιο σύγχρονο υποβρύχιο που διέθετε, το HDMS Kronborg, αποσύρθηκε από την υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2004, ενώ τα υποβρύχια HDMS Springeren και HDMS Saelen τέθηκαν εκτός λειτουργίας το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Μερικά χρόνια αργότερα, η Δανία σχεδίαζε να αγοράσει τρία υποβρύχια κλάσης Viking στο πλαίσιο κοινού προγράμματος ανάπτυξης και ναυπήγησης με τη Σουηδία, όμως τελικά το σχέδιο ακυρώθηκε, εξοικονομώντας περίπου 722 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η κυβέρνηση στη Δανία πρότεινε επενδύσεις ύψους 143 δισεκ. κορωνών (21,14 δισεκ. δολαρίων) στην άμυνα κατά τα επόμενα 10 χρόνια.