DEFEA 2023: Η Leonardo προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την άμυνα της Μεσογείου

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου M-346. Φωτογραφία Capenti Tiziano

Η ιταλική Leonardo θα συμμετέχει, στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 9 έως 11 Μαΐου, στην «καρδιά» της Μεσογείου, μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε μια σειρά απειλών που «αγγίζει» πολλαπλούς τομείς, καθώς αποτελεί στην πραγματικότητα το σταυροδρόμι περίπου του 20% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας, το 25% των
υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το 30% των παγκόσμιων ροών πετρελαίου και το 65% των ροών ενέργειας προς την Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, η προστασία της Μεσογείου καθίσταται επιτακτική ανάγκη και στο πλαίσιο αυτό η Leonardo, μια εταιρεία «πρωταθλητής» σε προηγμένες τεχνολογίες για την Άμυνα και την Ασφάλεια, είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες multi-domain λύσεις που θα συμβάλουν στη διασφάλιση της προόδου και της ευημερίας της περιοχής της Μεσογείου. Στο περιθώριο της DEFEA 2023, η εταιρεία θα παρουσιάσει τις δυνατότητές της σε επιχειρησιακούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος και της κυβερνοασφάλειας.

Αρχικά, σημείο αναφοράς αποτελεί η οικογένεια πολυλειτουργικών ραντάρ τύπου Kronos, καθώς ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία περισσότερα από 40 τέτοια συστήματα, σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας – Ειρηνικού και της Νότιας Αμερικής, τόσο σε χερσαίες όσο και ναυτικές παραλλαγές. Υπογραμμίζεται ότι τα ραντάρ αυτά χρησιμοποιούν τον ίδιο αισθητήρα για να εκτελούν διαφορετικές επιχειρησιακές αποστολές: από την επιτήρηση, την παρακολούθηση, έως και την στοχοθέτησης εναέριων απειλών.

Μάλιστα, το πολυλειτουργικό ραντάρ τύπου Kronos Grand Mobile High Power, έχει επιλεγεί ώστε να αναπτυχθεί στο NAMFI (NATO Missile Fire Installation) το Πεδίο Βολής με έδρα την Κρήτη. Αναμένεται να παραδοθεί το 2024 και θα χρησιμεύσει ως ένα σύστημα ολοκληρωμένης αντιπυραυλικής και αεροπορικής άμυνας, που εγγυάται τόσο στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία όσο και στους συμμάχους, υψηλά επίπεδα αεροπορικής ασφάλειας κατά την εκπαίδευση και δοκιμή άλλων συστημάτων.

Το πολυλειτουργικό ραντάρ τύπου KRONOS. Φωτογραφία Leonardo

Στο DEFEA 2023, θα παρουσιαστεί και το ελικόπτερο τύπου AW139 της ιταλικής ακτοφυλακής, ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο διεθνές πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων, το οποίο έχει λάβει την πιστοποίησή του από το 2004 και πλέον χρησιμοποιείται για αποστολές έρευνας και διάσωσης (Search And Rescue – SAR) τόσο από στρατιωτικούς όσο και από κυβερνητικούς – πολιτικούς φορείς σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.

Χάρη στην μεγάλη του ισχύ, τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσει, την μεγάλη χωρητικότητα καμπίνας και την αρθρωτή του σχεδίαση και κατασκευή, σε συνδυασμό με λειτουργικά συστήματα και aviuonics τελευταίας τεχνολογίας, το ελικόπτερο τύπου AW139 έχει αποδείξει την αξία τους σε σημαντικές αποστολές διάσωσης κάτω από δύσκολες επιχειρησιακές – παντός καιρού – συνθήκες. 

Το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων τύπου AW139. Φωτογραφία Leonardo

Ένα άλλο παράδειγμα των εξαιρετικών αμυντικών τεχνολογιών της Leonardo βρίσκεται στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου M-346 Master, που χρησιμοποιείται για την προηγμένη εκπαίδευση πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος το οποίο επελέγη πρόσφατα από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο διακυβερνητικής συμφωνίας με το Ισραήλ και μάλιστα πέταξε για πρώτη φορά με το σήμα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στις αρχές Απριλίου και πλέον βρίσκεται «καθ’ οδόν» για την αεροπορική βάση της Καλαμάτας, την έδρα της 120ης Πτέρυγας Αεροπορικής Εκπαίδευσης.

Η ικανότητα της Leonardo να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της δεν βασίζεται μόνο σε ένα επαρκές τεχνολογικό πλεονέκτημα που διαθέτει αλλά και σε μοντέλο συστήματος, που είναι ικανό να ευθυγραμμίζει τις λύσεις της εταιρείας με τις προτεραιότητες των εταίρων της. Αυτή η ισχυρή εταιρική προσέγγιση στηρίζει την πρόταση για το πρόγραμμα κορβέτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και στο οποίο, εάν επιλεγεί η σχετική πρόταση, τότε η Leonardo θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην κατασκευή του ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης, των βασικών αισθητήρων και οπλικών συστημάτων που θα ενσωματωθούν στην κορβέτα.

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου M-346. Φωτογραφία Massimo FilippDEFini

Εάν η πρόταση της Leonardo για τις κορβέτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού πετύχει, τότε εξαιρετικής σημασίας είναι και η δέσμευση για την υποστήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας χτίζοντας μια γερή βάση προηγμένων δεξιοτήτων στη Ελλάδα. Για αυτόν τον λόγο, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει έναν αριθμό συνεργασιών με πιθανούς Έλληνες προμηθευτές, θέτοντας τα θεμέλια για μακροχρόνιες επιχειρηματικές σχέσεις στο ελληνικό εθνικό βιομηχανικό οικοσύστημα.

Στο ναυτικό τομέα, ο Leonardo μπορεί να αξιοποιήσει πάνω από 60 χρόνια εμπειρίας ως στρατηγικός συνεργάτης πολλών ναυτικών διεθνώς. Τα συστήματά της είναι εγκατεστημένα σε περισσότερες από 1.000 μονάδες επιφανείας παγκοσμίως και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν περισσότερο από το 40% του συνόλου των εξαρτημάτων ενός πλοίου.

Η Leonardo είναι αυτή τη στιγμή μια από τις λίγες εταιρείες που παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για ναυτικά αμυντικά συστήματα, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο Συστήματα Διαχείρισης Μάχης (CMS – Combat Management Systems), ναυτικά πυροβόλα, τορπίλες και πυραυλικά συστήματα (σε συνεργασία με την MBDA) αλλά και αισθητήρες, συστήματα επικοινωνίας, ελικόπτερα και αεροσκάφη (συμβατικά ή και μη επανδρωμένα» για ναυτική χρήση.