DEFEA 2023: Το αμερικανικό drone-καμικάζι Switchblade 300 Block20 που κέντρισε το ενδιαφέρον του ελληνικού στρατού [pics]

Στο πλαίσιο της διεθνούς αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023, η αμερικανική εταιρεία AeroVironment παρουσίασε τη νεότερη έκδοση του περιφερόμενου πυρομαχικού Switchblade 300 Block20.

Τόσο το Switchblade 300 όσο και η παραλλαγή Switchblade 600 επιχειρούν ήδη στον στρατό των ΗΠΑ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά έκτοτε έχει γίνει ένα από τα πολλά συστήματα που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις με μεγάλη επιτυχία.

Το drone μπορεί να αναπτυχθεί από ξηρά, θάλασσα ή κινητές πλατφόρμες, παρέχοντας στον στρατό μεγαλύτερη ευελιξία αποστολής.

Όπως πληροφορήθηκε το OnAlert, η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο drone καμικάζι. «Δεν υπάρχει στρατός στην Ευρώπη, ειδικότερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που να μην ενδιαφέρεται για περιφερόμενα πυρομαχικά», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας AeroVironment.

Σύμφωνα και με ανακοίνωση του ΓΕΣ, στις αρχές Μαΐου έγινε παρουσίαση των δυνατοτήτων του drone-καμικάζι σε αρμόδιους εκπροσώπους του Στρατού από εκπροσώπους της ελληνικής εταιρείας EYEONIX, επίσημο συνεργάτη της αμερικανικής εταιρείας. Όπως δήλωσε ο CEO της EYEONIX στο OnAlert, στο πλαίσιο της DEFEA 2023, η παρουσίαση αφορούσε την αναβαθμισμένη έκδοση Block20 του Switchblade 300.

 

To Βlock20 έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή και εύρος σύνδεσης δεδομένων. Είναι περίπου πέντε κιλά και μπορεί να φτάσει ταχύτητα ως και τα 100 μίλια την ώρα.

Το σημαντικότερο βελτιωμένο χαρακτηριστικό του είναι η αύξηση της αντοχής του από 15 λεπτά σε πάνω από 20 λεπτά, κάτι που μπορεί να δώσει στους χειριστές περίπου 33 τοις εκατό περισσότερο χρόνο για να παρατηρήσουν και να επιλέξουν στόχους. Το σύστημα διαθέτει επίσης «βελτιωμένη εμβέλεια Digital Data Link (DDL) και νέα κάμερα πανοραμικής λήψης EO/IR», σύμφωνα με την ανακοίνωση της AeroVironment.

Στο ΓΕΣ δεν έχει γίνει ακόμη παρουσίαση του Switchblade 600, καθώς δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά.

*Της Ελισάβετ Σταύρου