E-2D Advanced Hawkeye: Πέντε αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου αποκτά η Ιαπωνία

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση του αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) E-2D Advanced Hawkeye στην Ιαπωνία, σε μία συμφωνία αξίας 1,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία θα προβλέπει την παράδοση έως και πέντε E-2D, κινητήρες T56-A-427A, ραντάρ τεχνολογίας AESA (Active Electronically Scanned Array) τύπου AN/APY-9, ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου και απεικόνισης πλοήγησης AN/AYK-27, παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης (GPS) LN-251 και συστήματα ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης. Επίσης, το 2013 προστέθηκε στο αεροσκάφος η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού.

Η σύμβαση θα παρέχει επίσης εξοπλισμό υποστήριξης και προσωπικού, υπηρεσίες logistics και σχετική εκπαίδευση. Η Northrop Grumman Aerospace Systems έχει αναλάβει να είναι ο κύριος ανάδοχος.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η σύμβαση υποστηρίζει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια μέσω της εταιρικής σχέσης με έναν σημαντικό σύμμαχο της Ασίας-Ειρηνικού. Μόλις παραδοθούν, τα αεροσκάφη E-2D Advanced Hawkeye αναμένεται να ενισχύσουν την ιαπωνική άμυνα, διασφαλίζοντας την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην περιοχή.

«Τα αεροσκάφη που θα πωληθούν στην Ιαπωνία θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων ελέγχου και αναγνώρισης σε μία περιοχή όπου οι απειλές ολοένα και αυξάνονται», ανέφερε η ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας (DSCA).

«Η Ιαπωνία θα χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος E-2D Advanced Hawkeye για να παρέχει επίγνωση της κατάστασης σχετικά με την αεροπορική και ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή του Ειρηνικού και για να ενισχύσει τον υπάρχοντα στόλο της E-2C Hawkeye».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το 2018 το πράσινο φως για την πώληση 9 αεροσκαφών E-2D Advanced Hawkeye στην Ιαπωνία σε μια συμφωνία αξίας 3,135 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ιαπωνία παρέλαβε το πρώτο αεροσκάφος το 2019, το δεύτερο το 2020 και άλλα δύο τον Οκτώβριο του 2022.

Πηγή: The Defense Post