E-8C: Το αεροσκάφος της USAF «πέταξε» για πρώτη φορά πάνω από την Ουκρανία

Το αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-8C της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εντοπίστηκε σε πτήση για πρώτη φορά πάνω από την Ουκρανία σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021.

Το E-8C Joint STARS, είναι μια αεροπορική πλατφόρμα διαχείρισης μάχης, διοίκησης και ελέγχου, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Η κύρια αποστολή του είναι να παρέχει στους διοικητές εδάφους και εναέριου θεάτρου επιτήρηση για την υποστήριξη επιχειρήσεων επίθεσης και στόχευσης που συμβάλλουν στην καθυστέρηση, τη διακοπή και την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων. Το E-8C είναι ένα τροποποιημένο εμπορικό αεροσκάφος της σειράς Boeing 707-300 που ανακατασκευάστηκε εκτενώς και τροποποιήθηκε με τα ραντάρ, τις επικοινωνίες, τις λειτουργίες και τα υποσυστήματα ελέγχου που απαιτούνται για την εκτέλεση της επιχειρησιακής του αποστολής.

Τα υποσυστήματα ραντάρ και υπολογιστών στο E-8C μπορούν να συγκεντρώσουν και να εμφανίσουν λεπτομερείς πληροφορίες για το πεδίο μάχης για τις επίγειες δυνάμεις. Οι πληροφορίες αναμεταδίδονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στους κοινούς επίγειους σταθμούς του Στρατού και του Σώματος Πεζοναυτών και σε άλλους κόμβους επίγειας διοίκησης.

Το αεροσκάφος είναι ικανό να εντοπίζει στόχους μέχρι και 250 χιλιόμετρα μακριά. Ως μέσο διαχείρισης μάχης και διοίκησης και ελέγχου, το E-8C μπορεί να υποστηρίξει όλο το φάσμα ρόλων και αποστολών, από ειρηνευτικές επιχειρήσεις έως μεγάλους πολέμους.

Πηγή: Defence-blog.com