ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της επιτάχυνσης της παραγωγής πυρομαχικών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της επιτάχυνσης παραγωγής πυρομαχικών στην ΕΕ για να αναπληρωθούν τα αποθέματα στα οπλοστάσια των χωρών.

ΕΕ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της επιτάχυνσης της παραγωγής πυρομαχικών στην ΕΕ προκειμένου να αναπληρωθούν τα αποθέματα στα οπλοστάσια των χωρών της ΕΕ και να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Όπως επεσήμανε σήμερα και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, κ.Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο της DEFEA 2023, «η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τρέξει την παραγωγή», ενώ τόνισε ότι από αυτή τη χρηματοδότηση είναι ευκαιρία να επωφεληθούν και τα ΕΑΣ, τα οποία θα κληθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, ιδίως σε πυρομαχικά των 155 χλστν.

Με 518 ψήφους υπέρ, 59 ψήφους κατά και 31 αποχές οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν στην ταχεία εξέταση της νομοθετικής πρότασης σχετικά με τον νόμο για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (Act in Support of Ammunition Production – ASAP), που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Μαΐου. Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ σε ένα εκατομμύριο οβίδες ετησίως.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν, με τη συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη, η επενδυτική ικανότητα για την αύξηση της παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το Κοινοβούλιο θα ορίσει τη διαπραγματευτική του ομάδα και θα ψηφίσει επί του νομοσχεδίου κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειάς του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, την οποία οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν στη σύνοδο της ολομέλειας του Ιουλίου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

drones
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νότια Κορέα θα εκπαιδεύσει μισό εκατομμύριο στρατιώτες στον χειρισμό drones για να αντιμετωπίσει την απειλή της Βόρειας Κορέας

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός θα αποκτήσει 11.000 drones για εκπαιδευτικούς σκοπούς μέχρι το τέλος του έτους, φτάνοντας τα 60.000 μέχρι το 2029