OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εις τάξιν απάρσεως η φρεγάτα «ΨΑΡΑ»: Βάζει πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα και αντικαθιστά τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ»

01/06/2024 - 07:32
φρεγάτα «ΨΑΡΑ»
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά 

Εντός της επόμενης εβδομάδας λύνει κάβους η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» και βάζει πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν προκειμένου να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία ολοκληρώνει με απόλυτη επιτυχία της αποστολή της.

Το ελληνικό πλοίο συμπλήρωσε τρεις μήνες περιπολώντας και συνοδεύοντας δεκάδες εμπορικά πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων σε μια περιοχή υψηλού κινδύνου και πολλαπλών απειλών. Μια πολεμική ουσιαστικά αποστολή, καθώς το πλήρωμα της φρεγάτας πλην των ελάχιστων ημερών που είχε τη δυνατότητα να πάρει «ανάσες» στο λιμάνι του Τζιμπουτί, βρισκόταν σε απόλυτη εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο.

Η προετοιμασία του δεύτερου ελληνικού πλοίου, της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», το οποίο θα συμμετέχει στην ευρωπαική επιχείρηση «ASPIDES» έχει ολοκληρωθεί με τις τελευταίες εν πλω δοκιμές όλων των συστημάτων της. Τόσο οι βολές του πυροβόλου των 5 ιντσών όσο και των δύο εγγύς προστασίας Phalanx ήταν απόλυτα επιτυχημένες, ενώ όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα της φρεγάτας αποδείχθηκαν απόλυτα λειτουργικά και αποτελεσματικά. Στο πλοίο έχουν τοποθετηθεί επιπλέον συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως έγινε και στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», τα οποία παρά το πολύ χαμηλό κόστος τους αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα.

Το Ναυτικό Επιτελείο εξάντλησε κάθε δυνατότητα ενίσχυσης της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για Μονάδα με παλαιά και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένη τεχνολογία αφήνει συγκεκριμένα περιθώρια κινήσεων. Το πλοίο στηρίζεται σε συστήματα τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες πολλαπλές απειλές, την ώρα που στην περιοχή επιχειρούν Μονάδες Επιφανείας με συστήματα τελευταίας γενιάς. Και μπορεί η αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων UAV των Χούθι να αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύκολη, καθώς πρόκειται για ιπτάμενα μέσα που εντοπίζονται από πολύ μεγάλες αποστάσεις ενώ η μικρή τους ταχύτητα αλλά και η αδυναμία ελιγμών δεν τους δίνει δυνατότητα να προσεγγίσουν τα πλοία χωρίς να εντοπιστούν. Και μόνο το πυροβόλο 5 ιντσών της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» φάνηκε ότι μπορεί να τα αντιμετωπίσει χωρίς ο Κυβερνήτης να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους ESSM.

φρεγάτα «ΨΑΡΑ»

Αντίθετα, πολύ σοβαρότερη απειλή φάνηκε να είναι οι βαλλιστικοί αλλά κυρίως οι αντιπλοϊοί πύραυλοι τους οποίους εκτοξεύουν οι Χούθι. Το συμβάν με το άγνωστο αντικείμενο το οποίο κατέπεσε στη θάλασσα κοντά στην ελληνική φρεγάτα με στόχο πιθανότατα εμπορικό πλοίο χωρίς όμως να προκύψει κάποιος κίνδυνος είναι ενδεικτικό των απειλών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Μονάδες που συμμετέχουν στην επιχείρηση «ASPIDES». Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τις ελληνικές ΜΕΚΟ (ΥΔΡΑ, ΨΑΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΣΑΛΑΜΙΣ), οι οποίες πλησιάζουν τα τριάντα χρόνια υπηρεσίας χωρίς να έχουν εκσυγχρονιστεί σε αντίθεση με όλα σχεδόν τα Συμμαχικά πολεμικά πλοία αντίστοιχης ηλικίας. Την ώρα, μάλιστα, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει πραγματική απειλή και ανοιχτό «Casus Belli» παρά τα «ήρεμα νερά» του τελευταίου διαστήματος.

 

Για το Ναυτικό Επιτελείο το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ αποτελεί κομβικό σημείο στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στόλου, με δεδομένη την τεράστια καθυστέρηση στην ανανέωση των Μονάδων Επιφανείας με μοναδική εξαίρεση την απόκτηση των τριών φρεγατών Belharra. Aκόμα και όταν το Πολεμικό Ναυτικό παραλάβει τα τρία καινούργια πλοία οι πολλαπλές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν, ειδικά όταν οι φρεγάτες S φτάνουν πλέον στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής. Οι επόμενες εβδομάδες, όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, για το μέλλον των ΜΕΚΟ χαρακτηρίζονται κρίσιμες με το Ναυτικό Επιτελείο να περιμένει τις απαντήσεις – προτάσεις της κοινοπραξίας TKMS – Thales Nederlands.

Tags: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΣΠΙΔΕΣ»ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΦΡΕΓΑΤΑ ΥΔΡΑΦΡΕΓΑΤΑ ΨΑΡΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert