Eitan: Ο ισραηλινός στρατός παρέλαβε τα πρώτα προηγμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού [vid]

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παρέλαβαν τα πρώτα προηγμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) τύπου Eitan.

Τα οχήματα, που παραδόθηκαν από μια μονάδα παραγωγής στο δυτικό-κεντρικό Ισραήλ, παραδόθηκαν στην 933η Ταξιαρχία Πεζικού «Nahal» στα νότια της χώρας. Από εκεί, τα ΤΟΜΠ μεταφέρθηκαν στο βόρειο Ισραήλ για να συμμετάσχουν σε μια άσκηση που προσομοιώνει διάφορα σενάρια μάχης.

Αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, ο στρατηγός Όρεν Γκίμπερ, δήλωσε ότι η άφιξη των Eitan είναι ένα πρωτοποριακό άλμα προς τα εμπρός στα τροχοφόρα οχήματα μάχης. Μεταξύ των δυνατοτήτων του οχήματος είναι η υψηλότερη κινητικότητα και η βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης.

Το Eitan είναι ένα όχημα μάχης 8×8 εξοπλισμένο με κινητήρα 750 ίππων, παρέχοντας υψηλούς ελιγμούς παντός εδάφους. Είναι ικανό να ταξιδεύει με περισσότερα από 90 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να παραμείνει λειτουργικό για πολλές ημέρες χωρίς να επιστρέψει στη βάση.

Το όχημα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 στρατιωτικούς. Έχει σχεδιαστεί για να επιχειρεί μαζί με τα κύρια άρματα μάχης Merkava και τα οχήματα μάχης πεζικού Namer.

Τα οχήματα Eitan που παραδίδονται στο IDF θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα οχήματα M113. Εκτός από την παραλλαγή του οχήματος μεταφοράς προσωπικού, το Ισραήλ σχεδιάζει να κατασκευάσει μεσαίου μεγέθους εκδόσεις που μπορούν να εξοπλιστούν με κανόνια 40 χιλιοστών.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ επέλεξε την Oshkosh Defense για την παραγωγή των ΤΟΜΠ τον Ιανουάριο του 2023. Ως μέρος αυτής της σύμβασης, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η Oshkosh Defense θα κατασκευάσει εκατοντάδες οχήματα Eitan.

Με πληροφορίες από: The Defense Post