OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ελικόπτερα Black Hawk: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με προαπαιτούμενη FOS για υποστήριξη σε βάθος χρόνου

10/03/2024 - 08:10
Black Hawk
Share on FacebookShare on Twitter

* Του Κώστα Σαρικά

Τα παθήματα του παρελθόντος φαίνεται ότι έχουν γίνει μαθήματα για τη πολιτική και τη νέα στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έτσι η κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση καινούργιων οπλικών συστημάτων όπως τα ελικόπτερα UH-60 Black Hawk είναι πλέον ξεκάθαρη. Όλες οι συμφωνίες πρέπει να είναι διακρατικές ώστε να επιτευχθούν οι καλύτερες τιμές Μονάδος στο κόστος που αγοράζουν οι χώρες κατασκευής με ταυτόχρονες ανάλογες εγγυήσεις στους όρους των συμβάσεων, ενώ απαραίτητη είναι και η διασφάλιση της υποστήριξης μέσω Follow On Support (FOS) σε βάθος χρόνου με δυνατότητα ανανέωσης.

Ειδικά το ζήτημα της υποστήριξης τίθεται πλέον στην κορυφή των προαπαιτούμενων με τα Επιτελεία και την αρμόδια για την σύναψη των συμβάσεων ΓΔΑΕΕ να επικεντρώνουν μεταξύ άλλων τις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα των FOS.

H απόκτηση των 35 ελικοπτέρων Black Hawk για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για το ΓΕΣ και την ΔΕΠ έπειτα από την επαναξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έγινε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Οι διαπραγματεύσεις έπειτα από την αποστολή της σχετικής LOA προχωρούν με το ζητούμενο να είναι η ολοκλήρωση τους έως τα τέλη του μήνα.

Black Hawk

Το συνολικό κόστος για την απόκτηση των 35 UH-60 αγγίζει περίπου το 1,1 δισ. ευρώ και πλην των ελικοπτέρων περιλαμβάνει επιπλέον πέντε κινητήρες Τ-700/401D, σύστημα αυτοπροστασίας και ποσότητα ανταλλακτικών, ενώ τα τέσσερα ελικόπτερα που προορίζονται για την ΔΕΠ θα έχουν επιπλέον εξοπλισμό οκτώ συλλογές για ταχεία καταρρίχηση αλλά και τέσσερα πολυβόλα 7.62 mm ανά ελικόπτερο.

Με δεδομένο όμως ότι τα Black Hawk θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα UH-1 Huey και θα κληθούν να αναλάβουν μια σειρά από αποστολές οι οποίες θα μεταφράζονται σε χιλιάδες ώρες πτήσης για τα επόμενα χρόνια, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κρίνεται ότι είναι η σύναψη σύμβασης για Follow On Support σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας με δυνατότητα ανανέωσης. Κι αυτό καθώς πρόκειται για ελικόπτερα τα οποία θα σηκώσουν το βάρος για αρκετές δεκαετίες. Η συμφωνία πάντως για FOS συνεπάγεται και σημαντικό επιπλέον κόστος το οποίο θα έρθει να προστεθεί στο 1.1 δισ. το οποίο αφορά την απόκτηση των 35 ελικοπτέρων.

Αν χρειαστεί πάντως θα ζητηθεί από τους Αμερικανούς παράταση και πέρα από τα τέλη Μαρτίου μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση της συμφωνίας από το ΚΥΣΕΑ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Η συμφωνία θα είναι διακρατική για να ακολουθήσει η ενεργοποίηση της έναρξης κατασκευής στα slots της κατασκευάστριας εταιρείας τα οποία ήδη έχουν δεσμευτεί για λογαριασμό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η παράδοση και των 35 ελικοπτέρων Black Hawk θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027 ενώ ήδη θα έχει αρχίσει η εκπαίδευση των πληρωμάτων στα καινούργια ελικόπτερα, με την αποπληρωμή τους να ολοκληρώνεται έως το 2031.

Black Hawk

Η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος FMS (Foreign MilitaryServices) το οποίο επιτρέπει ένα ευέλικτο και οπισθοβαρές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών με δεδομένο ότι ταυτόχρονα θα αποπληρώνονται και άλλα προγράμματα μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα απόκτησης των μαχητικών F-35.

Tags: BLACK HAWKFOSΓΕΣΔΕΠΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

Related Posts

Arrow 3
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

19/12/2025 - 20:13
F127
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

19/12/2025 - 18:46
M1A1 Abrams
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

19/12/2025 - 17:49

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Βροχές σε νότια Πελοπόννησο και Κρήτη

Σαν σήμερα: Το 1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Γιώργος Μαζωνάκης: Βίντεο του Στέφανου Παπαδόπουλου με τον τραγουδιστή προκαλεί αντιδράσεις: «Με τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert