OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ελικόπτερα UH-60M Black Hawk: Προετοιμασίες στην Αεροπορία Στρατού καθώς ήδη «τρέχει» η συμφωνία

26/05/2024 - 08:32
Black Hawk
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά 

Η καταβολή της προκαταβολής για την απόκτηση των 35 πανίσχυρων ελικοπτέρων Black Hawk σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης της μεγάλης εξοπλιστικής συμφωνίας για την επόμενη μέρα στην Αεροπορία Στρατού.

Τα πρώτα ελληνικά ελικόπτερα μπαίνουν ήδη στη γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorski σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενώ ήδη το Στρατιωτικό Επιτελείο δρομολογεί τα επόμενα βήματα μέχρι την παραλαβή των πρώτων UH-60M Black Hawk η οποία χρονικά προσδιορίζεται εντός του 2027. Η εκπαίδευση των πληρωμάτων, τα οποία θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα υπό απόσυρση UH-1 Huey αλλά και η προετοιμασία στις Βάσεις που θα φιλοξενήσουν τα καινούργια ελικόπτερα, αποτελούν τις προτεραιότητες της Αεροπορίας Στρατού.

Σε μια εποχή που έχει να διαχειριστεί μια σειρά από «καυτά», προβλήματα με πρώτο την επιλογή και οργάνωση των καινούργιων Βάσεων που θα κληθούν να αποτελέσουν τις νέες «φωλιές» των ελικοπτέρων έπειτα από την πλημμύρα στη Θεσσαλία και στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr ,ένας πυρήνας Στελεχών της Αεροπορίας Στρατού ο οποίος θα αποτελείται από έμπειρους χειριστές και τεχνικούς αναμένεται το επόμενο διάστημα να μεταβεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Fort Novosel στην Aλαμπάμα όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες Βάσεις της US Army Aviation. Τα Στελέχη της Αεροπορίας Στρατού θα εκπαιδευτούν από τους Αμερικανούς στα Black Hawk, όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία και θα είναι αυτοί οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν θα παραληφθούν τα πρώτα καινούργια ελικόπτερα.

Μαζί τους όμως θα έρθουν στη χώρα μας και εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ, ώστε από κοινού να συνεχιστεί η εκπαίδευση και των υπολοίπων Ελλήνων χειριστών και τεχνικών, οι οποίοι θα πετούν και θα συντηρούν τα καινούργια ελικόπτερα. Όπως άλλωστε είχε γίνει παλιότερα και με τα καινούργια Apache όταν οι Αμερικανοί παρέμειναν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός ότι τα 35 καινούργια Black Hawk θα αντικαταστήσουν περισσότερα σε αριθμό αλλά πεπαλαιωμένα UH-1 Huey δεν δημιουργεί ανάγκη εξασφάλισης νέου προσωπικού, καθώς όσοι υπηρετούσαν στα παλιότερα ελικόπτερα θα περάσουν σταδιακά στα καινούργια με προσθήκες από νέα Στελέχη τα οποία θα προέρχονται από τις Σχολές Αξιωματικών, Υπαξιωματικών αλλά και από τις προσλήψεις ΕΠΟΠ.

Black Hawk

Όσον αφορά τις Βάσεις οι οποίες θα φιλοξενήσουν τα Black Hawk, η Αεροπορία Στρατού περιμένει εντός του καλοκαιριού τις τελικές αποφάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα το Onalert.gr φαίνεται ότι τα επικρατέστερα αεροδρόμια τα οποία θα φιλοξενήσουν τα καινούργια UH-60M θα είναι στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στην Πάχη Μεγάρων με εναλλακτική Βάση το αεροδρόμιο της Λάρισας όπου φιλοξενούνται προσωρινά τα περισσότερα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ. Ο μεγαλύτερος αριθμός Black Hawk θα έχει ως Βάση την Αλεξάνδρεια, ενώ κάποια ελικόπτερα μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα τα οποία προορίζονται για να καλύψουν τις ανάγκες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα φιλοξενηθούν στα Μέγαρα.

Black Hawk

 

Το πρόγραμμα απόκτησης των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk κυμαίνεται στο 1 δις 149 εκ ευρώ, με την αποπληρωμή του όπως αναφέραμε να έχει ήδη αρχίσει και να ολοκληρώνεται σε 7 χρόνια με την τελευταία δόση να καταβάλλεται εντός του 2031, δηλαδή αρκετά αργότερα από την παράδοση των τελευταίων ελικοπτέρων. Ταυτόχρονα με την συμφωνία απόκτησης υπογράφηκε και η FOS ύψους 125 εκ για την υποστήριξη των Black Hawk για 7 χρόνια.

Στη συμφωνία, πλην των 35 ελικοπτέρων, περιλαμβάνονται επιπλέον πέντε κινητήρες Τ-700/401D, σύστημα αυτοπροστασίας και ποσότητα ανταλλακτικών, ενώ τα τέσσερα ελικόπτερα που προορίζονται για την ΔΕΠ θα έχουν επιπλέον εξοπλισμό, οκτώ συλλογές για ταχεία καταρρίχηση αλλά και τέσσερα πολυβόλα 7.62 mm ανά ελικόπτερο.

Tags: UH-60M BLACK HAWKΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

Related Posts

μεταγωγικά - Πολεμική Αεροπορία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η χρονιά αναγέννησης του στόλου των μεταφορικών και τα επόμενα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας

24/12/2025 - 05:04
SAMP/T NG
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

23/12/2025 - 20:37
cv90
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

23/12/2025 - 18:25

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας: Την μονάδα παραγωγής FPV drones του 316 ΣΠΤΧ επισκέφτηκε παραμονή Χριστουγέννων [pics]

Ήττα Τραμπ στο Σικάγο: Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε «όχι» στην ανάπτυξη της Εθνοφρουράς

Ρωσία: Πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη θέλει να κατασκευάσει μέχρι το 2036 – Το σχέδιο της Roscosmos

Τουρκία: «Αποκεφαλίστηκε» η στρατιωτική ηγεσία της Λιβύης – «Από τεχνική βλάβη έπεσε το αεροσκάφος τους» [vids, pics]

Μόσχα: Τρεις νεκροί από έκρηξη κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο στρατηγός Σαρβάροφ

Βορειοκορεάτες αιχμάλωτοι πολέμου στην Ουκρανία θέλουν να αποκτήσουν «νέα ζωή» στη Νότια Κορέα

Ουκρανικά drones έβαλαν στο στόχαστρο τη Μόσχα – Φωτιά σε εργοστάσιο της περιφέρειας Τούλα

Η χρονιά αναγέννησης του στόλου των μεταφορικών και τα επόμενα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας

Top News

Καιρός Χριστουγέννων: Με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες τα κάλαντα, σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Σύλβα Ακρίτα: Η ασυμβίβαστη πρώτη γυναίκα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το έργο της και η κόρη της Έλενα

Αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από τη μείωση της φορολογίας

Στο Παρά Πέντε - 20 χρόνια μετά: Συγκίνηση στο επετειακό επεισόδιο - Τα highlights και η αναφορά στην Ειρήνη Κουμαριανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert