«Επενδύστε στην τουρκική αμυντική βιομηχανία» λένε οικονομικοί αναλυτές! Εδώ τι γίνεται;

Όσο εμείς στην Ελλάδα κάνουμε ότι μπορούμε για να “βγάλουμε τα ματιά μας” στον τομέα της οικονομίας που λέγεται αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία έχουν δημιουργήσει ένα προϊόν το οποίο είναι ελκυστικό ακόμη και για ξένουν επενδυτές.

Εξειδικευμένες ιστοσελίδες που παρέχουν συβουλές προς επενδυτές έχουν συμπεριλάβει την αμυντική βιομχανία των Τούρκων στις “ευκαιρίες”. Εδώ ακόμη ψάχνουμε “σωσίβια” για να σώσουμε τις δικές μας από τα λουκέτα. Και όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται φροντίζουμε να τις χάνουμε σε χρόνο…αστραπή. Όποιες προχωράνε είναι εκ των προτέρων σκάνδαλα…

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον ,αφού οι αμυντικές δαπάνες της χώρας αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2020. Η βεβαιότητα προκύπτει όπως λένε οι αναλύσεις “από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,το κουρδικό και την συμμετοχή των Τουρκικών ΕΔ σε διεθνείς αποστολές”. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η Τουρκία θα αναζητήσει λύσεις και ενίσχυση της άμυνάς της με αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, κορβέτες, και άρματα μάχης .

Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες αμυντικών εξοπλισμών, έχοντας πάντα ως απαράβατο όρο στις συνεργασίες αυτές την μεταφορά τεχνογνωσίας. Το έκανε χρόνια τώρα και μέσω αυτών των συμφωνιών κατόρθωσε να “χτίσει” μια σοβαρή αμυντική βιομηχανία με προοπτικές και μέλλον. Ο μόνος κίνδυνος είναι να παρασυρθεί από τα “φαραωνικά” σχέδια του Ερντογάν ,αλλά αυτό είναι μάλλον περισσότερο δική μας…ευχή παρά πραγματικός κίνδυνος.

Όλα αυτά θα ήταν καλό να μας προβληματίσουν. Το νοσηρό κλίμα που συντηρείτε σ΄ ότι έχει να κάνει με την αμυντική βιομχανία και κατ΄ επέκταση τους εξοπλισμούς αρχίζει πλέον να παίρνει διαστάσεις εθνικού κινδύνου. Η χώρα προφανώς βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά αυτό δεν αφορά μόνο στην οικονομία της. Γι΄ αυτό και οι λαϊκισμοί που λένε “κόψτε τα πάντα από την Άμυνα” για να εξοικονομηθούν πόροι για τον κόσμο είναι εκτός από υποκριτικοί και επικίνδυνοι.

Η χώρα ελπίζουμε δεν έχει μπει σε πρόγραμμα ολοκληρωτικής παράδοσης.