OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Επισπεύδεται η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 σε διαμόρφωση Viper – Τα επόμενα βήματα για τα 32 Block 30

24/03/2024 - 08:14
F-16
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Το «colpo grosso» με την αναπλήρωση των τριών F-16, τα οποία καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια – περιλαμβάνονταν στα 85, τα οποία προβλέπει η συμφωνία αναβάθμισης σε Viper – με τα 38 F-16 Βlock50 επιδιώκει να κάνει η Πολεμική Αεροπορία.

Ακυρώνει την LOR για μερικό εκσυγχρονισμό των μαχητικών της 341 και 347 Πολεμικών Μοιρών, αρχίζει νέες συζητήσεις με τους Αμερικανούς και προετοιμάζει νέο γραπτό αίτημα προς τις ΗΠΑ για αναβάθμιση των 38 μαχητικών σε συνέχεια του προγράμματος Viper, το οποίο ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενώ ταυτόχρονα, στη λογική ομοιογένειας του αεροπορικού στόλου, αναζητά τρόπους να φέρει τα 32 F-16 block 30 σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται με τα υπόλοιπα μαχητικά στο σύγχρονο περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Με στόχο να καταφέρει με συνολικό κόστος χαμηλότερο από το 1 δις ευρώ να προσθέσει στη «φαρέτρα» της ακόμη 70 μαχητικά, τα οποία θα ανεβάσουν την οροφή του στόλου της απέναντι στην ομοιογενή τουρκική αεροπορία των 235 μαχητικών με δυνατότητες των αεροσκαφών τουλάχιστον 4ης γενιάς.

F-16

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Οnalert.gr, το Αεροπορικό Επιτελείο έχει απορρίψει πλέον το ενδεχόμενο μερικού εκσυγχρονισμού με χρήση συστημάτων που προκύπτουν από την αναβάθμιση των Block 52, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό καθώς τόσο το κόστος είναι ανάλογο με ένα πρόγραμμα αναβάθμισης σε επίπεδο Viper, αλλά και τα αεροσκάφη θα υστερούν σε κρίσιμες δυνατότητες εξαιτίας της απουσίας ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αποστολές που θα κληθούν να αναλάβουν στο ιδιαίτερα κορεσμένο αεροπορικό περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Και ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι αδύνατη η υποστήριξη υποδεέστερων ραντάρ από τους κατασκευαστές τους. Πόσο μάλλον όταν τα επόμενα χρόνια η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει τουλάχιστον 120 μαχητικά με ραντάρ AESA, ενώ ήδη η τουρκική αμυντική βιομηχανία επιχειρεί να κατασκευάσει το δικό της ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, μέρος του κόστους της αναβάθμισης των 38 μαχητικών F-16 block 50 σε διαμόρφωση Viper μπορεί να καλυφθεί τόσο από την πώληση συστημάτων, τα οποία αφαιρούνται από τα 82 F-16 block 52 όσο και από όσα προκύψουν έπειτα από την δική τους αναβάθμιση. Ήδη, ιδιωτική εταιρεία, η οποία εμπορεύεται ηλεκτρονικά συστήματα, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τους ενώ και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin αποτελεί εν δυνάμει αγοραστή.

F-16

Όμως, το Αεροπορικό Επιτελείο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και στα 32 μαχητικά F-16 block 30 αναζητώντας τρόπο εκσυγχρονισμού τους, ώστε να αποτελούν μια επιπλέον δύναμη με επιχειρησιακές δυνατότητες. Όσα έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες με τη απαξίωση των γαλλικών Mirage 2000 αποτελούν άλλωστε παράδειγμα προς αποφυγή.

Με δεδομένο ότι τα Βlock 30 διαθέτουν δυνατότητα να «γράψουν» ακόμη  χιλιάδες ώρες πτήσης, το ζητούμενο είναι η προσθήκη του συστήματος σύζευξης Link-16 αλλά και ενός πιο σύγχρονου ραντάρ το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει νέα όπλα όπως οι αντιπλοικοί Harpoon, τους οποίους ήδη έχει στο στόχαστρο της η Πολεμική Αεροπορία. Έτσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν επαφές με την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και με την USAF, ώστε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες εκσυγχρονισμού των μαχητικών της 330 Πολεμικής Μοίρας «ΚΕΡΑΥΝΟΣ».

F-16

Tags: F-16F-16 BLOCK 50VIPERΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ F-16ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

ελικόπτερα - Ισπανία - Airbus
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Ισπανία έκλεισε συμφωνία για 100 ελικόπτερα από την Airbus: Στο πακέτο τα H145M και τα NH90

19/12/2025 - 07:31
SAMP/T NG
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

18/12/2025 - 20:34
Λουκασένκο - oreshnik
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

18/12/2025 - 18:14

Διαβάστε Επίσης

Η Ισπανία έκλεισε συμφωνία για 100 ελικόπτερα από την Airbus: Στο πακέτο τα H145M και τα NH90

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1920 ο Κωνσταντίνος Α’ αποκαθίσταται ως Βασιλιάς των Ελλήνων

Ο Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις «πριν η Ρωσία αλλάξει γνώμη»

Δανία: Ρίχνει την ευθύνη για δύο κυβερνοεπιθέσεις σε ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Ο εκβιασμός ξεκίνησε από επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων» αποκαλύπτει ο δικηγόρος του

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης συγκινεί: «Δεν με αγκάλιασε κάποιος να μου πει ποιο είναι το καλό και το κακό»

Ο Διαμαντής Καραναστάσης πιάστηκε να οδηγεί ενώ είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο - Του πήραν το δίπλωμα και «έφαγε» πρόστιμο 350 ευρώ

Γεωργιάδης: Σε φρενίτιδα η Κωνσταντοπούλου γιατί φοβάται ένα κόμμα Τσίπρα και ένα κόμμα με Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert