Erieye EMB-145: Συνάντηση επιτελών του ΓΕΑ με τη SAAB για την αναβάθμιση των ιπτάμενων ραντάρ

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) έχει ψηλά στις προτεραιότητες του τη συντήρηση και αναβάθμιση των αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των ιπτάμενων ραντάρ Erieye EMB-145.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «SAAB», κ. Χρήστου Παπαντωνίου (Branch Office Manager), κ. Jonas Wingqvist (Product Manager), κ. Karl Johan Ekvall (Product Manager), κ. Henrik Sven Jansen (Head of in – Service Support) και κ. Ιάκωβου Φραγκίσκου Μπέντζαμιν (Sales Director), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ και προσωπικό της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των λύσεων που προσφέρει για την αναβάθμιση των αεροσκαφών EMB-145 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως έχει γράψει και το Onalert.gr, ο ρόλος των ιπτάμενων ραντάρ Erieye EMB-145 AEW&C αναβαθμίζεται κατακόρυφα, καθώς η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αεροσκάφη 4++ και 5ης γενιάς, Rafale και F-35. Με το σύστημα μετάδοσης δεδομένων Link 16 που διαθέτουν τα γαλλικά και αμερικανικά μαχητικά, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, ως εναέριες πλατφόρμες Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control – C2) καλούνται πλέον να συλλέξουν να διαχειριστούν και να κατανείμουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών.  

Η υπογραφή της σύμβασης υποστήριξης (Follow OnSupport) μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της κατασκευάστριας εταιρείας Embraer, τον Δεκέμβριο του 2023, για τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ Erieye ERJ-145 AEW&C, τα οποία υπηρετούν στην 380 Μοίρα Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποιήσεως και Ελέγχου (380 ΜΑΣΕΠΕ) «Ουρανός», αλλά και το VIP ERJ13LR, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για την σταθερή και αδιάλειπτη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των πολύτιμων αεροσκαφών.