Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά …περισσότερα λεφτά για την Άμυνα!

Ο Σουηδος στρατηγος και κορυφαιος αξιωματουχος της Ευρωπαικης Στρατιωτικης Επιτροπης , Χακαν Σαιρεν σε δηλωσεις του στις Βρυξελλες ειπε οτι οι χωρες της ΕΕ πρεπει να ξοδεψουν περισσοτερα και να συνεργαστουν πιο στενα στον τομέα της Αμυνας. 

Διαβαστε τις δηλωσεις του και την λυση που προτεινει για την Ευρωπη. 

 »Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι σε θέση να συντηρούν βασικά κομμάτια των ενόπλων δυνάμεών τους σε λίγα χρόνια, όπως ειναι αυτος της αεροπορίας, αν δεν ξοδέψουν περισσότερα και αν δεν συνεργαστούν πιο στενά για την άμυνα, δηλωσε ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος της ΕΕ.

Στην ομιλία του ο Hakan Syren, ένας Σουηδός στρατηγός ο οποίος προεδρεύει της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, το ανώτατο στρατιωτικό όργανο του μπλοκ, δήλωσε οτι η αύξηση του κόστους, η αναποτελεσματικότητα και οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν φέρει την Ευρωπαϊκή Άμυνα σε κρίσιμο σημείο.

Στο σεμινάριο στις Βρυξέλλες που οργάνωσε η Κυπρος ο Syren δηλωσε οτι «Οι στρατιωτικές δυνατότητες των κράτων μελων της ΕΕ βρίσκονται σε σταθερή καθοδική κλίση.»

Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μειώση δραματικά τις αμυντικές τους δαπάνες, ως μέρος των μέτρων που τους έχουν επιβληθεί από την οικονομική κρίση, η οποία έχει βυθίσει την ευρωζώνη σε αναταραχή. Μόνο κάποια ευρωπαϊκα μελη του ΝΑΤΟ δαπανούν 2% της οικονομικής παραγωγής τους στην άμυνα δηλαδή τον στόχο της συμμαχίας.

Ο Syren τόνισε οτι οι αμυντικές περικοπές έχουν επιδεινώσει άλλα προβλήματα. Για παραδειγμα κάποια κράτη μέλη της ΕΕ δαπάνησαν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους αναποτελεσματικά, δημιουργώντας πλεονάζουσα παραγωγικότητα σε ορισμένους τομείς, παραλείποντας όμως να επενδύσουν σε «κρίσιμες ελλείψεις». Σε άλλους τομείς, είπε, απλως εξέθεσαν την Ευρωπη στον κινδυνο της στρατιωτικης περιθωριοποιησης.

Αποκάλεσε ντροπή το γεγονος οτι προβλήματα σε ευρωπαικές ελλείψεις όπως στον τομέα της κατασκοπείας, στα τηλεκατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και στον ανεφοδιασμό αέρος -αερος δεν έχουν ακομη λυθεί.

Ανέφερε το υψηλό κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων ως άλλη μια πίεση στις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν στρατεύματα με τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν και μερικές έλαβαν μέρος στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη πέρυσι.

ΜΑΤΑΙΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Εμπειρογνώμονες Άμυνας κατηγορούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που κάνουν τα πραγματα πιο δυσκολα παραγγελνωντας στρατιωτικό εξοπλισμό με εθνικές προδιαγραφές και όχι ένα πανευρωπαϊκό σύστημα.

Ο Syren δήλωσε ότι η συγχώνευση που συζητείται από την γαλλο-γερμανική EADS και τα Βρετανικα BAE Systems, θα μπορούσε να δημιουργήσει ενα γιγαντα παγκοσμιων διαστασεων στον τομεα της Αμυνας με πωλήσεις που θα φτανουν τα 93 δισεκατομμυρία δολαρια, και θα ήταν «ένα πολύ μεγάλο βήμα» προς ενα πανευρωπαικο, ακομη και προς ενα παγκόσμιο σύστημα.

Πριν από τρία χρόνια, το ετήσιο σύνολο των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ ήταν κάπου στα 200 δισ. ευρώ (260.000 εκατομμύρια δολάρια) και ισοδυναμουσε με της αμυντικές δαπάνες της Κίνας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας μαζί.

Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν προσθεσε, «σύντομα θα δούμε την Κίνα, καθώς και τη Ρωσία σε σχεδόν ίσους όρους» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Syren προέτρεψε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ανταποκριθούν με την αύξηση των αμυντικών δαπανών και με την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ τους.

Ωστόσο οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη αντιδράσει στη νέα εποχή λιτότητας με τη συγκέντρωση πόρων σε ορισμένους τομείς της άμυνας, αλλά είπε ο Syren αυτό πρεπει να αντιμετωπιστεί σε ένα «εντελώς νέο επίπεδο».

Πρότεινε οτι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την διαμόρφωση ενος ειδικού ταμειου εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ για κοινους ευρωπαικούς σκοπούς.

Τα χρήματα που θα προορίζονται για αυτο το κοινό ευρωπαικό ταμείο θα μπορούσε να αρχίζουν στο 5 % του εθνικου αμυντικού προϋπολογισμού »και να αυξηθούν στο 25 τοις εκατό, ή περίπου στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε 10 χρόνια.

Η πρότασή του είναι μαλλον απίθανο να γίνει αποδεχτή απο τους μεγάλους επενδυτές εξοπλισμών όπως την Βρετανία και την Γαλλία, η οποίες σύμφωνα με την πρόταση του θα είναι υπεύθυνες για την χρηματοδότηση ενος μεγαλου μέρους αυτου του κοινού Ευρωπαικου αμυντικού προϋπολογισμό.»