BINTEO: Τα ελληνικά NH 90 που να είναι; Η Eurocopter παραδίδει παντού εκτός από Ελλάδα;

“Η Eurocopter πανηγυρίζει δυο πρωτιές σε Βέλγιο και Γαλλία”, λέει το δελτίο τύπου της εταιρείας και όπως σε κάθε τέτοια ανακοίνωση ,συγχαίρουμε μεν για την επιτυχία, αλλά δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε.Τα δικά μας τα ελικόπτερα που είναι; Έλα ντε…

Ενώ στην Ελλάδα αναμένεται – τους πρώτους μήνες του 2013, σύμφωνα με το ΓΕΣ – το 5ο από τα 20 παραγγελθέντα ελικόπτερα ΝΗ 90, η κατασκευάστρια Eurocopter σημείωσε,όπως ανακοίνωσε, ένα σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα ελικοπτέρων ΝΗ 90, με δύο τελετές στις εγκαταστάσεις της στο Μαρινίαν της Γαλλίας: Κατά τη διάρκειά τους παραδόθηκε, παρουσία του Βέλγου Υπουργού Άμυνας κ. Pieter de Crem, το πρώτο ελικόπτερο ΝΗ 90 τακτικών μεταφορών του Βελγίου, καθώς και το πρώτο ΝΗ 90 ΝΑΤΟ Frigate Helicopter σε ναυτική έκδοση Step Β, στο Γαλλικό Γραφείο Αμυντικών Εξοπλισμών, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στις Βελγικές Ενοπλες Δυνάμεις

Το πρώτο ελικόπτερο ΝΗ 90 ΤΤΗ που παραδόθηκε στο Βέλγιο αποτελεί μέρος παραγγελίας που έγινε από το Βελγικό Υπουργείο Άμυνας και αφορούσε συνολικά 8 αεροσκάφη, 4 της έκδοσης ΤΤΗ και 4 της έκδοσης NFH. Η έκδοση ΤΤΗ θα χρησιμοποιηθεί από τις Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις για αποστολές αερομεταφορών, ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές. Τα 4 ελικόπτερα ναυτικής διαμόρφωσης, η παράδοση των οποίων έχει προγραμματιστεί για αργότερα, θα αντικαταστήσουν τα γηραιά ελικόπτερα Sea King του Βελγίου και θα εκτελούν αποστολές έρευνας και διάσωσης, ενώ θα παρέχουν και ναυτική υποστήριξη για τις Βελγικές φρεγάτες M-class.

«Είναι μεγάλη τιμή για την Eurocopter να παραδίδει σήμερα το πρώτο ΝΗ90 στο Βέλγιο, παρουσία του Υπουργού Άμυνας της χώρας Pieter de Crem» τόνισε ο Dominique Maudet, Διευθύνων Σύμβουλος τους Ομίλου Eurocopter για την Γαλλία και Αντιπρόεδρος Παγκοσμίων Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών. «Αυτό το τελευταίας γενιάς αεροσκάφος θα προσφέρει στο Βέλγιο – κράτος μέλος του ΝΑΤΟ- σύγχρονα μέσα που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες του. Πέραν αυτής της παράδοσης, που έχει συμβολική σημασία, οι Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη της Eucopter όταν έρθει η ώρα να θέσουν τον στόλο των ελικοπτέρων NH90 σε υπηρεσία».

Βασισμένο στο τελευταίο μοντέλο του Γαλλικού TTH, το πρώτο αυτό αεροσκάφος παραδόθηκε στο Βέλγιο σε τελική επιχειρησιακή διαμόρφωση, διασφαλίζοντας δια-λειτουργικότητα μεταξύ των Βελγικών και Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώθηκε.

Το τελικής επιχειρησιακής διαμόρφωσης ελικόπτερο NH 90 διαθέτει δοκιμασμένα αεροηλεκτρικά συστήματα που επιτρέπουν στο ελικόπτερο να πραγματοποιεί αποστολές μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών. Είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας, διαλειτουργικό στρατιωτικό σύστημα επικοινωνίας για διεθνείς επιχειρήσεις, καθώς και τα απαραίτητα συστήματα που του επιτρέπουν να επιχειρεί από πλοίο.

Στο Γαλλικό Ναυτικό

Η Eurocopter παρέδωσε και το πρώτο NH 90 NATO frigate helicopter (ΝFH) στην νέα έκδοση Step B, που θα χρησιμοποιηθεί από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Αυτό το αεροσκάφος θα ενωθεί με τον στόλο των 7 NHF που έχουν ήδη παραδοθεί στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στην πρώτη πρότυπη διαμόρφωση.

«Αυτή η νέα ναυτική παραλλαγή του ΝΗ90 αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό και πολυαναμενόμεο βήμα για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό» προσέθεσε ο Maudet. «θα παρέχει στο Γαλλικό Ναυτικό ένα ελικόπτερο νέες λειτουργίες οι οποίες του επιτρέπουν να ανταποκρίνεται καλύτερα στις επιχειρησιακές απαιτήσεις, ειδικά σε υποβρύχιες και επίγειες πολεμικές επιχειρήσεις».

Το NH 90 NFH είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα που συνδυάζουν ένα πακέτο υπερσύγχρονων αεροηλεκτρονικών συστημάτων, ακουστικούς και οπτικούς αισθητήρες, καθώς και οπλικά φορτία προσαρμοσμένα για αποστολές εναντίων πλοίων και υποβρυχίων. Επιπλέον, το ελικόπτερο εκτελεί αποστολές έρευνας και διάσωσης, θαλάσσιας επιτήρησης και καταπολέμησης της πειρατείας,ανακοινώθηκε.

Παραδόθηκαν 133 NH 90

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, οι 6 τελικές γραμμές παραγωγής ΝΗ 90 που λειτουργούν στην Γαλλία , την Γερμανία, την Ιταλία, την Φιλανδία, την Αυστραλία και την Ισπανία είναι υπό την επίβλεψη της NH Industries, μια κοινοπραξία που ανήκει στην Eurocopter (62,5%) , την Agusta Westland (32%) και την Fokker Aerostructures (5,5%).Μέχρι σήμερα 133 ελικόπτερα ΝΗ 90 έχουν παραδοθεί σε 14 χώρες, έχοντας από κοινού σημειώσει περισσότερες από 31.000 ώρες πτήσης.

Τα ελληνικά

Το συμβόλαιο για την αγορά από την Ελλάδα των 20 δικινητήριων NH-90 ( 16 μεταγωγικά και 4 για ειδικές αποστολές),υπογράφηκε το 2003 και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων τα ελικόπτερα έπρεπε να έχουν παραδοθεί στην Αεροπορία Στρατού την περίοδο 2005-2008.
Οι παραδόσεις τους ξεκίνησαν όμως το 2001 και θα συνεχιστούν – με τα σημερινά δεδομένα- μέχρι το 2015 .Η α ξίας τους είναι 657,5 εκατ. ευρω, ενώ το κόστος χρηματοδότησης με τη συμφωνία ανταλλαγής (swap) που ανέδειξε το ONALERT ανέβασε το σύνολο σε 699,1 εκατ. ευρώ. Το θέμα αυτό ερευνάται από την δικαιοσύνη.Λόγω των καθυστερήσεων κλπ υπήρξε συμφωνία με την κοινοπραξάι για σημαντική μείωση της τιμής, το 2010.
Το ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει έως 20 στρατιώτες χωρίς ειδικό εξοπλισμό κατά τις επιχειρησιακές αποστολέςή μέχρι 16 αλεξιπτωτιστές ή έως 9 φορεία για έκτακτες αεροδιακομιδές τραυματιών.