F-15EX: Επιχειρησιακές δοκιμές και αξιολόγηση για τον προηγμένο «Αετό» της USAF

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη αποστολή για την αρχική επιχειρησιακή δοκιμή και αξιολόγηση του νέου προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους F-15EX της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στην αεροπορική βάση Nellis από τις 18 έως τις 25 Οκτωβρίου 2021, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας «εποχής» για την αμερικανική αεροπορία.

Επί του παρόντος, μόνο δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15EX υπηρετούν στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το F-15EX μαζί με τα F-35, τα A-10 Thunderbolt II και τα F-16  θα «πλαισιώσουν» το μελλοντικό μαχητικό έκτης γενιάς, δημιουργώντας τον λεγόμενο «κορμό 4+1»  που έχει ως στόχο τον εξορθολογισμό του στόλου της USAF.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Κέντρου Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης της Πολεμικής Αεροπορίας (AFOTEC): «Ποτέ δεν κάναμε πλήρεις, μεγάλης κλίμακας επιχειρησιακές δοκιμές με το F-15EX, επειδή βρίσκεται στις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μόνο για έξι μήνες. Το γεγονός ότι πάμε τόσο γρήγορα σε τέτοιου είδους επιχειρησιακή δοκιμή οφείλεται σίγουρα στη νοοτροπία του Αρχηγού του επιτελείου της αεροπορίας που είναι είτε γρήγορη αλλαγής [στα νέα δεδομένα] είτε ήττα». Το αεροσκάφος θα επιστρέψει στην αεροπορική βάση Eglin για άλλες δοκιμές ανάπτυξης, μετά τις οποίες το F-15EX θα λάβει μέρος σε ασκήσεις όπως το Red Flag-Nellis.

Τα χαρακτηριστικά του

Το F-15EX είναι η πιο προηγμένη παραλλαγή του μαχητικού αεροσκάφους Boeing F-15 Eagle / F-15E Strike Eagle μέχρι σήμερα και είναι μαχητής δύο θέσεων με δυνατότητες μόνο στις ΗΠΑ. Διαθέτει τεχνολογίες αιχμής για να είναι σε θέσει να προσφέρει στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF)  πλεονεκτήματα και ικανότητες που θα αλλάξουν τα δεδομένα στις αερομαχίες με αποτέλεσμα να είναι το αξιόπιστο και αξιόμαχο απέναντι στις τρέχουσες και αναδυόμενες απειλές.

Προφανώς, το νέο μαχητικό θα μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους αλλά και πυραύλους για επιθέσεις ενάντια σε ναυτικούς στόχους και απειλές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ενισχύοντας έτσι την προστασία του αλλά και την απρόσκοπτη επικοινωνία με φίλιες δυνάμεις στο πεδίο επιχειρήσεων.

Οι βελτιώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του μαχητικού αεροσκάφους περιλαμβάνουν επίσης και το λεγόμενο «Advanced Missile and Bomb Ejection Rack» για τη μεταφορά έως και 22 πυραύλων αέρος-αέρος (AAM).

Με πληροφορίες από: Airforce Technology