F-15EX ή Rafale: Ποιό μαχητικό θα διαλέξει η Ινδονησία αφού απέρριψε τα Su-35;

Η Ινδονησία «παραδέχτηκε την ήττα της» στην προσπάθειά της να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τώρα θα αποφασίσει μεταξύ του Boeing F-15EX Eagle II και του Dassault Rafale, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας Fadjar Prasetyo.

O ίδιος είπε ότι ο περιορισμός των επιλογών ανάμεσα στο αμερικανικό F-15EX και στο γαλλικό Rafale έγινε από κοινού με το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η Ινδονησία επιθυμεί να εξοπλιστεί με δύο ή τρεις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών ανάλογα με τον προϋπολογισμό.

Ο Prasetyo επιβεβαίωσε επίσης ότι «με βαριά καρδιά» η Ινδονησία εγκατέλειψε το σχέδιό της να αποκτήσει το ρωσικό μαχητικό Su-35. Μετά από διαπραγματεύσεις με την Ρωσία το 2018, η Ινδονησία είχε καταλήξει στην απόφασει να προμηθευτεί 11 μαχητικά αεροσκάφη τέτοιου τύπου, αλλά τελικά δεν υπεγράφη καμία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Η απόφαση της Ινδονησίας να μην πάρει τελικά τα Su-35 οφείλεται στο γεγονός ότι οι στενές σχέσεις της με τις ΗΠΑ δεν της επιτρέπουν να προμηθευτεί ρωσικούς εξοπλισμούς. Ειδικότερα, ο νόμος «CAATSA» των ΗΠΑ του 2017 προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όποιο κράτος προμηθεύεται στρατιωτικούς εξοπλισμούς από τους αντιπάλους τους, όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Ρωσία και ήταν ο κύριος λόγος που η Ινδονησία δεν προχώρησε στην συμφωνία που είχε δρομολογήσει.

Η Ινδονησία «βιάζεται» να πάρει τα μαχητικά αεροσκάφη 

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδονησίας δήλωσε πως εάν τελικά επιλέξουν το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό F-15EX, η παράδοση του θα ξεκινήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Οποιοδήποτε από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη διαλέξει η Ινδονησία, θα είναι στην υπηρεσία μαζί με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16C/D, Su-27 και Su-30.

Η Ινδονησία «βιάζεται» να προχωρήσει και να υλοποιήσει το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, καθώς ολοένα και αυξανονται οι ανάγκες για ενίσχυση και αναβάθμιση των αεροπορικών της δυνάμεων, ωστόσο, τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας την εμποδίζουν να ολοκληρώσει το σχέδιο της.

Με πληροφορίες από: Defense News