F-16 Block 70: Το Μπαχρέιν θα λάβει την πρώτη παρτίδα μαχητικών μέχρι το 2024

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Μπαχρέιν θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 έως το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπως δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Υποστράτηγος Χαμάντ Μπιν Αμπντουλάχ Αλ Χαλίφα.

Ο Αλ Χαλίφα υποστήριξε ότι οι παραδόσεις καθυστέρησαν λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ είπε ότι οι παραδόσεις των 16 μαχητικών αεροσκαφών θα πραγματοποιηθούν σε παρτίδες των τεσσάρων έως το 2025.

Το 2018, η Lockheed Martin ανέλαβε σύμβαση 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παραγωγή 16 μαχητικών Block-70 για το Μπαχρέιν, τον πρώτο πελάτη που απέκτησε αυτό που η αμερικανική εταιρεία αποκάλεσε την «νεότερη και πιο προηγμένη διάταξη παραγωγής F-16».

Τα αεροπλάνα έπρεπε να παραδοθούν από τα μέσα του 2022 έως τα τέλη του 2023, αλλά ο Αλ Χαλίφα είπε ότι οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία εμπόδισαν την παράδοση. Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Lockheed Martin δήλωσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στις αρχές του 2023, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία Τελικής Συνέλευσης και Ολοκλήρωσης (FACO). Πρόσθεσε ότι ο ρυθμός παραγωγής F-16 Block 70/72 θα αυξηθεί σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Γιατί τα F-16 θα πάνε πρώτα στις ΗΠΑ;

Τα F-16 θα πάνε πρώτα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στις αρχές του 2023 αλλά όχι στο Μπαχρέιν μέχρι το 2024. Εκπρόσωπος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας εξήγησε ότι τα αεροπλάνα «θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις της Lockheed υπό την άμεση επίβλεψη του προσωπικού της Lockheed και της USAF, με περιορισμένες μη πτήσεις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με το Μπαχρέιν. «Όταν μια ομάδα αεροσκαφών είναι έτοιμη (συνήθως τέσσερα αεροσκάφη), οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα τα μεταφέρουν στο εξωτερικό στην επιχειρησιακή τοποθεσία του Μπαχρέιν».

Παρά την καθυστέρηση, ο Αλ Χαλίφα είπε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε η πρώτη χώρα που θα επιχειρεί με το F-16 Block 70 στην περιοχή και αναμένουμε τις παραδόσεις έως το 2024 για να ενισχύσουν τις δυνατότητες της πολεμικής μας αεροπορίας».

Με το αυξημένο εύρος των απειλών σις χώρες του Κόλπου, πρόσθεσε ότι ο νέος στόλος των F-16 Block 70 θα βοηθήσει την αεροπορία στις αποστολές της, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας του εναέριου χώρου από τυχόν επιθέσεις. Ανέφερε επίσης ότι οι δυνατότητες θα μπορούσαν να έχουν αποτρεπτική ιδιότητα στους περιφερειακούς αντιπάλους.

Πηγή: Breaking Defense / Φωτογραφία αρχείου