F-16: «Χρυσός αετός» της USAF μαγνήτισε τα βλέμματα – Η ιστορία του μαχητικού [pics]

Ένα εντυπωσιακό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 παρουσιάστηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην Εθνική Φρουρά της Αϊόβα, το οποίο έβαψαν με χρυσά χρώματα και ειδικά σχέδια στο πλαίσιο εορτασμού συμπλήρωσης 75 ετών από την ίδρυση της 185ης Πτέρυγας Ανεφοδιασμού της USAF. Το χρυσό F-16 εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1996, ωστόσο φέτος θέλησαν να κάνουν άλλη μια εκδήλωση με «πρωταγωνιστή» το ανανεωμένο, πανέμορφο και εντυπωσιακό μαχητικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η ιδέα για το χρυσό F-16 προέκυψε από τον πρώην Διοικητή της 185ης Πτέρυγας Μάχης , Σμήναρχο Dennis Swanstrom, ο οποίος θέλησε να κάνει την διαφορά ώστε η μονάδα του να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες μονάδες και έτσι στην επέτειο των 50 ετών αποφάσισε να βάψουν ένα μαχητικό τύπου F-16, ωστόσο η πρωτοβουλία δεν βρήκε σύμφωνη την ηγεσία της USAF όπως ήταν αναμενόμενο.

Παρά τις διαφωνίες, ο Σμήναρχος Swanstrom επέμεινε στην πρωτοποριακή ιδέα του, λέγοντας ότι αν καταστεί ανάγκη στο πλαίσιο συναγερμού ή επιχειρησιακής ανάπτυξης, τότε το F-16 μπορεί να βαφτεί πάλι με τα προβλεπόμενα χρώματα παραλλαγής, ενώ θεωρούσε ακόμα πως η χρυσή βαφή όχι μόνο συνεισφέρει στο ηθικό των πιλότων της Πτέρυγας, αλλά ακόμα «διαφημίζει» με θετικό και όμορφο τρόπο την μονάδα.

Τελικά η σκέψη του έγινε πράξη και ο Σμήναρχος άφησε παρακαταθήκη το συγκεκριμένο μαχητικό, το οποίο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, μαγνητίζει δικαιολογημένα τα βλέμματα όλων.