F-16: H Δανία θα αποσύρει τον στόλο της δύο χρόνια νωρίτερα – «Ανοίγει ο δρόμος» για μαχητικά στην Ουκρανία

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, πως θα αποσύρει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 δύο χρόνια νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δανός υπουργός Άμυνας, τα F-35 που έχει παραγγείλει η χώρα από την Lockheed Martin θα τεθούν σε υπηρεσία το 2025, αντί για το 2027. Έτσι, τα μαχητικά F-16 θα αποσυρθούν νωρίτερα και θα αντικατασταθούν από τα stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Η Δανία έχει ήδη ξεκινήσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στον χειρισμό των δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, ενώ έχει δηλώσει στο παρελθόν πως είναι «ανοιχτή» στο να δώσει τα μαχητικά της στο Κίεβο, αν το εγκρίνουν οι ΗΠΑ.

«Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εκπαίδευσης για τους Ουκρανούς πιλότους. Θα εξετάσουμε επίσης εάν πρέπει να κάνουμε μια δωρεά στην Ουκρανία των μαχητικών F-16 και πόσα θα πρέπει να υπάρχουν», είπε ο Δανός υπουργός Άμυνας Λουντ Πούλσεν.

Οι Ουκρανοί πιλότοι πρέπει να περάσουν έξι έως οκτώ μήνες εκπαίδευσης προτού γίνει πραγματικότητα μια πιθανή δωρεά των δανέζικων F-16, δήλωσε ο Λουντ Πούλσεν στο τηλεοπτικό δίκτυο DR.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρθεί μια απόφαση νωρίτερα. Αλλά τα F-16 θα βρίσκονται στη Δανία μέχρι το 2024», διευκρίνισε.

Με πληροφορίες από: AP / Φωτογραφία αρχείου