OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16: Η Αργεντινή παρέλαβε τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη που αγόρασε μεταχειρισμένα από τη Δανία [vids, pics]

09/12/2025 - 21:28
F-16

Reuters/Cristina Sille

Share on FacebookShare on Twitter

Σε μια ιστορική στιγμή για την Πολεμική της Αεροπορία, η Αργεντινή παρέλαβε τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 AM/BM MLU (Mid-Life Upgrade) Block 15, στις 5 Δεκεμβρίου 2025.

Όλα τα αεροσκάφη θα ανατεθούν στην VI Αεροπορική Ταξιαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας της αργεντινής (FAA) στο Ταντίλ. Το Μπουένος Άιρες αγόρασε συνολικά 24 μεταχειρισμένα αεροσκάφη από τη Δανία, η οποία τα απέσυρε

Η παράδοση περιλαμβάνει τέσσερα διθέσια και δύο μονοθέσια αεροσκάφη, τα οποία πέταξαν από το Γκάντο συνοδευόμενα από τρία Boeing KC-135R Stratotanker της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF).

¡Subí el volúmen! Así se vivió desde la cabina de los F-16 el pasaje aéreo sobre la Ciudad Autónoma de Buenos Aires.

¡Gracias por seguir viviendo la emoción de este momento histórico!#F16 #FuerzaAéreaArgentina #Patria #DefensaNacional #Argentina pic.twitter.com/DlYSD8EOJJ

— FuerzaAéreaArgentina (@FuerzaAerea_Arg) December 8, 2025

Ξεκινώντας το ταξίδι τους στις 28 Νοεμβρίου 2025 από την αεροπορική βάση Skrydstrup της Δανίας, τα αεροσκάφη σταμάτησαν τόσο στην αεροπορική βάση της Σαραγόσα όσο και στα νησιά Grand Canaria στην Ισπανία, στην αεροπορική βάση Natal της Πολεμικής Αεροπορίας της Βραζιλίας (Base Area de Natal – BANT) και τέλος στην Αργεντινή. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τα F-16 ανεφοδιάστηκαν από τα αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ που τα συνόδευαν.

”Veloverstået besøg i Argentina! Vi har overdraget de første danske seks F-16, og styrket vores forsvarssamarbejde. Tak til vores argentinske værter og venner. Jeg håber, at F-16-kampflyene kommer til at tjene 🇦🇷 lige så godt, som de har tjent 🇩🇰,” siger @troelslundp pic.twitter.com/7jEjf48VWo

— Forsvarsministeriet/Danish MoD (@Forsvarsmin) December 6, 2025

Στις 6 Δεκεμβρίου, η FAA πραγματοποίησε επίσημη τελετή για την παραλαβή των μαχητικών, παρουσία του προέδρου Χαβιέ Μιλέι, του Υπουργού Άμυνας Λουίς Πέτρι και του διοικητή της FAA, Ταξίαρχου Γκουστάβο Βαλβέρδε.

“Hoy, cientos de miles de argentinos pudieron levantar la mirada y ver por primera vez sus ángeles protectores surcando el cielo. Los F-16 son los nuevos custodios del espacio aéreo argentino. Hoy más que nunca podemos decir que las fuerzas del cielo nos están acompañando”.

El… pic.twitter.com/VxN1Wlt6sq

— Oficina del Presidente (@OPRArgentina) December 6, 2025

Μια δεύτερη παρτίδα έξι αεροσκαφών πρόκειται να φτάσει μέχρι το τέλος του 2026 και θα ακολουθήσουν παρόμοιες παρτίδες έξι αεροσκαφών το 2027 και το 2028, φτάνοντας συνολικά τα 24.

Reuters/Cristina Sille

Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Βαλβέρδε, το 2026 θα είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών της ΙV Αεροπορικής Ταξιαρχίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βάσης της FAA στο Ταντίλ – οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν την ανακατασκευή του διαδρόμου, νέα καταφύγια και κτίρια για προσομοιωτές, αίθουσες ενημέρωσης, κέντρο εκπαίδευσης και άλλες εγκαταστάσεις.

Los F-16 ya están en la Argentina! Un orgullo celebrar la llegada de los seis primeros F-16 adquiridos a Dinamarca—un hito histórico para la @FuerzaAerea_Arg y una señal clara del momento excepcional que viven nuestras relaciones. Esta asociación fortalece la seguridad regional,… pic.twitter.com/4usUnUINIm

— Embajador Peter Lamelas (@USAmbassadorARG) December 6, 2025

Η Αργεντινή έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για να εξοπλίσει τα 24 μαχητικά αεροσκάφη με 36 πυραύλους αέρος – αέρος μέσης εμβέλειας τύπου AIM-120 C-8 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), βόμβες γενικής χρήσης τύπου Mk.82 αλλά και συλλογές για κατευθυνόμενα πυρομαχικά.

Llegaron los F16 argentinos. El Presidente @JMilei está haciendo grande a la Argentina nuevamente. ¡Vamos! pic.twitter.com/eOcNCWJGnL

— Luis Petri (@luispetri) December 5, 2025

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής, η οποία θα διαθέτει μετά από 40 χρόνια ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων με προηγμένες δυνατότητες κρούσης, αφού επί του παρόντος και μετά την απόσυρση των παλαιότερων Mirage ΙΙΙ, διαθέτει μόνο αεροσκάφη τρίτης γενιάς τύπου A-4 Skyhawk και εκπαιδευτικά – ελαφριά αεροσκάφη τύπου Pampa.

Εδώ και χρόνια, η Αργεντινή προσπαθούσε να αγοράσει διάφροα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των Mirage F1 από την Γαλλία, των Kfir από το Ισραήλ, των FA-50 της Νότιας Κορέας και των σουηδικών Gripen. Ωστόσο, όλες αυτές οι συμφωνίες απέτυχαν κατόπιν εντολής της Βρετανίας, λόγω της «διαμάχης» για τα νησιά Φώκλαντ και του οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβάλλει στην Αργεντινή.

Ωστόσο, με την νέα κυβέρνηση του Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος καλλιέργησε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Αργεντινή κατάφερε να αποκτήσει τα μαχητικά της Δανίας με τις «ευλογίες» της Ουάσινγκτον.

Tags: F-16ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΔΑΝΙΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

Gripen - Meteor
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Meteor: Η Βραζιλία ενσωμάτωσε τους πανίσχυρους πυραύλους BVR στα μαχητικά Gripen [vid]

09/12/2025 - 18:18
MQ-28 Ghost Bat
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MQ-28 Ghost Bat: Η Aυστραλία παραγγέλνει περισσότερα «loyal wingman» σε νέες εκδόσεις, μετά την επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης AMRAAM [vid]

09/12/2025 - 17:21
F-35 - Φινλανδία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Lockheed Martin: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο F-35 της Φινλανδίας [vid]

09/12/2025 - 16:39

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: «Μπορούν να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία μέσα σε 60 ημέρες – Αφού το ζητούν οι ΗΠΑ, είμαι έτοιμος»

F-16: Η Αργεντινή παρέλαβε τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη που αγόρασε μεταχειρισμένα από τη Δανία [vids, pics]

Η Αθήνα απαντά στις δηλώσεις Φιντάν: «Αναθεωρητικές θέσεις και προτάσεις είναι καθολικά απορριπτέες»

Νίκος Δένδιας: «Η απάντηση στο τι πρέπει να αλλάξει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονολεκτική – Όλα»

FT: Ο Τραμπ έδωσε διορία λίγων ημερών στον Ζελένσκι – Θέλει συμφωνία για τερματισμό του πολέμου μέχρι τα Χριστούγεννα

Συρία: Οβίδες άγνωστης προέλευσης έπεσαν κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεζά

Ουκρανία: Βρετανός στρατιωτικός σκοτώθηκε σε δυστύχημα, ενώ παρακολουθούσε δοκιμή νέου όπλου των Ουκρανών

Ο Ζελένσκι απαντά στον Τραμπ: «Είμαι πάντα έτοιμος για εκλογές»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου: «Ο πατέρας μου ήταν πολύ αυστηρός, οπότε πολλές φορές φοβόμουνα να του πω τις σκέψεις μου»

Μίνα Αρναούτη για την υπόθεση Παντελίδη: «Είμαι λυπημένη και απογοητευμένη με την απόφαση του Εφετείου, είναι άδικη»

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ψάχνουν αν διαθέτει δίπλωμα οδήγησης - Δεν έχει ελληνικό

Η Πάμελα Άντερσον ξεκαθαρίζει για το ειδύλλιο με τον Λίαμ Νίσον: «Είχαμε ερωτική σχέση για μία εβδομάδα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert