F-16: Η Ρουμανία ενέκρινε νομοσχέδιο για την αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών από τη Νορβηγία

F-16 της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κυβέρνηση στην Ρουμανία ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, νομοσχέδιο για την αγορά 32 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Νορβηγία και υλικοτεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες για περίπου 454 εκατομμύρια ευρώ (473 εκατομμύρια δολάρια), ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει ένα μικρό στόλο 17 μαχητικών αεροσκαφών F-16 που αποκτήθηκαν από την Πορτογαλία από το 2016. Τα αεροσκάφη από τη Νορβηγία θα της δώσουν επιπλέον δύο αεροπορικές μοίρες.

Οι πόροι που προσφέρονται με το αεροσκάφος θα διασφαλίσουν τη λειτουργία τους για τουλάχιστον 10 χρόνια καθώς η χώρα θα μεταβεί σε τζετ πέμπτης γενιάς, ανέφερε το υπουργείο.

Η Ρουμανία καθήλωσε τον εναπομείναντα στόλο των μαχητικών αεροσκαφών MiG-21 LanceR από τα μέσα Απριλίου, λόγω του «σημαντικά υψηλού ποσοστού ατυχημάτων» και θα επιταχύνει μια προγραμματισμένη αγορά μεταχειρισμένων F-16 από τη Νορβηγία, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας.

Το τελευταίο ατύχημα με ένα MiG-21 έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου, όταν ένα αεροσκάφος περιπολίας συνετρίβη, σκοτώνοντας τον πιλότο. Επτά στρατιώτες που στάλθηκαν για να τον βρουν σε μια αποστολή ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης πέθαναν επίσης σε ξεχωριστή συντριβή.

Η Ρουμανία, μέλος του NATO από το 2004, σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, από 2% που είναι σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος τον Μάρτιο.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου