F-16: Νέο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για τα αμερικανικά μαχητικά – Πότε θα γίνει η πρώτη δοκιμή

Μια σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου επόμενης γενιάς για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δοκιμές στο εργαστήριο και πλέον «ανοίγει ο δρόμος» ώστε να χρησιμοποιηθεί σε δοκιμαστική πτήση αεροσκάφους το 2024.

Η Northrop Grumman έχει συνάψει σύμβαση για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση του AN/ALQ-257 Integrated Viper Electronic Warfare Suite σε έως και 450 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 και η κατασκευάστρια εταιρεία στοχεύει να προετοιμάσει το σύστημα για την πρώτη δοκιμαστική πτήση το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Μόλις ολοκληρώσαμε την ενσωμάτωση του συστήματός μας σε ένα κυβερνητικό εργαστήριο των ΗΠΑ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Northrop, Τζέιμς Κόνροι. Το νέο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου προορίζεται για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των «κατευθυνόμενων όπλων με ραδιοσυχνότητες», αυξάνοντας τη δυνατότητα επιβίωσης του αεροσκάφους σε επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Είναι συμβατό με το ραντάρ τύπου AN/APG-83 (Scalable Agile Beam Radar – SABR), το οποίο είναι ικανό να εμπλέκει πολλαπλούς στόχους αέρος και εδάφους, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Όταν ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και ένα ραντάρ μπορούν να συνεργαστούν πλήρως, όπως αποδεικνύεται με το AN/ALQ-257 και το AN/APG-83, οι πιλότοι μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα χωρίς κινδύνους», δήλωσε ο Κόνροι.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου