F-16 στην Ουκρανία: Και η Νορβηγία προσφέρει μαχητικά μετά την Ολλανδία και τη Δανία

Η Νορβηγία αποφάσισε να προσφέρει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16, όπως μετέδωσε το δίκτυο TV2.

Συγκεκριμένα το TV2 ανέφερε πως σύμφωνα με πολλές ανεξάρτητες πηγές επιβεβαιώνεται η απόφαση της Νορβηγίας να δωρίσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία.

Η απόφαση γίνεται γνωστή καθώς ο Νορβηγός πρωθυπουργός βρίσκεται στο Κίεβο, για να τιμήσει την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Παράλληλα, το Όσλο θα παραχωρήσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης στο Κίεβο για να βοηθήσει την χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο να διασφαλίσει τις ενεργειακές της προμήθειες και τις προμήθειες φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός στην διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο.

Η αποστολή περιλαμβάνει πυραύλους IRIS-T, φορητό εξοπλισμό για την δημιουργία διαδρόμων μέσω ναρκοπεδίων και εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση κρίσιμων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης.

«Η υποστήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας έχει υπάρξει καθοριστική στο να αποτρέψει τη Ρωσία από το να λάβει τον έλεγχο του εναερίου χώρου της και ως εκ τούτου έχει αποτρέψει τα δεινά για σημαντικό αριθμό αμάχων και στρατιωτικές απώλειες», προστίθεται στην ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξεύονται από μονάδες που έχει διαθέσει η Σουηδία.

Η Νορβηγία γίνεται η τρίτη χώρα που θα προσφέρει F-16 στην Ουκρανία.

Προηγήθηκαν η Ολλανδία και η Δανία, οι οποίες ανακοίνωσαν – κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε αεροπορική βάση στο Αϊντχόβεν και στην Κοπεγχάγη αντίστοιχα – ότι θα διαθέσουν δεκάδες μαχητικά στην Ουκρανία.

Η μεν Δανία θα δωρίσει 19 μαχητικά, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, ενώ η Ολλανδία θα προσφέρει μέχρι και 42 F-16.