F-16 στην Ουκρανία: «Όχι προς το παρόν» λέει το Βέλγιο

Το Βέλγιο δεν αναμένεται να στείλει F-16 στην Ουκρανία ανέφερε η Υπουργός Άμυνας της χώρας Λουντιβίν Ντεντονέρ.

«Τα αεροσκάφη μας F-16 είναι πλήρως επιχειρησιακά, είτε πρόκειται να παρέχουν αεροπορική κάλυψη στη δική μας επικράτεια και στην Μπενελούξ, είτε στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας και συνεπώς της αεροπορικής ασφάλειας των Βαλτικών Κρατών. Και όσον αφορά τα αεροπλάνα που θα τα αντικαταστήσουν, τα περίφημα F-35, δεν θα φτάσουν πριν από το 2025», εξήγησε σε συνέντευξή της στη γαλλόφωνη δημόσια ραδιοτηλεόραση του Βελγίου rtbf η Υπουργός Άμυνας του Βελγίου.

«Δεν είχαμε ρητό αίτημα από τον Πρόεδρο Ζελένσκι να παράσχουμε μαχητικά αεροσκάφη», προσέθεσε για τα F-16 η κ. Ντεντονέρ.

Ωστόσο άφησε κι ένα παράθυρο ανοικτό εφόσον ληφθεί κάποια «συλλογική» απόφαση για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι αυτό (σσ την αποστολή F-16 στο Κίεβο) πρέπει να το δει κανείς σε ευρύτερο πλαίσιο, δηλαδή, όπως σημείωσε, «όταν συμμετέχουμε στην προσπάθεια να παρέχουμε τα μέσα στους Ουκρανούς για να αμυνθούν, αυτό είναι πάντα κάτι που συμπληρώνει όσα κάνουν οι εταίροι και οι σύμμαχοι».

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ