F-16 στην Τουρκία: «Αλλάζει το κλίμα» στο Κογκρέσο – «Ψήνεται» η πώληση των μαχητικών

Μπορεί η προσπάθεια της ομογένειας στις ΗΠΑ με την καμπάνια «NoJetsForTurkey» να είχε σημαντική ανταπόκριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ωστόσο σημερινό δημοσίευμα του Defense News φέρνει «άσχημα νέα» που ενδεχομένως χρειαστεί να σημάνουν συναγερμό στους αρμόδιους φορείς, σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία.

Ειδικότερα, Αμερικανοί Γερουσιαστές φαίνεται πως σταδιακά αλλάζουν άποψη για το ζήτημα αυτό, λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Τουρκία προς την Ουκρανία, κυρίως μέσω της εξαγωγής οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου TB2 Bayraktar, αλλά και του ρόλου ως «διαμεσολαβητή» με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα η εικόνα της χώρας να βελτιώνεται στο Κογκρέσο.

Αν συνεχίσει σε αυτή την πορεία η Άγκυρα, τότε είναι πιθανό στο σύντομο μέλλον να ανατραπούν τα δεδομένα και να πειστεί το αμερικανικό νομοθετικό Σώμα, ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η πώληση των 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, καθώς επίσης και τα 80 κι εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πράγματι, το αμερικανικό Κογκρέσο κατέχει σημαντική ισχύ στο να εμποδίσει πιθανές πωλήσεις όπλων και οι νομοθέτες κατέστησαν σαφές ότι η προμήθεια των F-16 στην Τουρκία θα εξαρτηθεί από το εάν η τουρκική πλευρά συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, ακόμη και όταν προσπαθεί να επιτύχει μια δύσκολη ισορροπία στη σχέση της τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Τι δηλώνουν μέλη του Κογκρέσου

«Πρέπει να μιλήσουμε και να συνεργαστούμε με την Τουρκία και άλλους που συνεργάζονται μαζί μας εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκρέγκορι Μικς, ο οποίος ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και πρόσθεσε πως η Άγκυρα έκανε κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα πάνω στα οποία χρειαζόμαστε ακόμα να συνεργαστούμε με την Τουρκία, ορισμένα πράγματα που εξακολουθούν να μας εκνευρίζουν κατά καιρούς».

Άλλοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι που πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να «πετάξουν» την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα «μπλοκάρουν» δυνητική πώληση των μαχητικών 4ης γενιάς στην Τουρκία, με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή και υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζέιμς Ριτς να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι είναι θετικά διακείμενος για προς την πώληση των μαχητικών, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι έχουν αξιόπιστα επιχειρήματα και δεν τίθεται ζήτημα εφόσον η προμήθεια αφορά τα F-16 και όχι τα F-35.

Η Τουρκία θα «καλοπιάνει» το Κογκρέσο

Από την άλλη, το γραφείο του αντιπροσώπου Μιτς Μακολ, που είναι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ότι: «Περιμένουμε από την Τουρκία να συνεχίσει να στέκεται με τους συμμάχους της στο NATO που βρίσκονται σε αδιέξοδο ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας καθώς αυτή αμύνεται [από την ρωσική εισβολή].

Ακόμα υπογράμμισε ότι «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει και αναμένουμε ότι εάν η κυβέρνηση [Μπάιντεν] ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για αυτήν την πώληση, η Τουρκία θα εξακολουθεί να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στη σύγκρουση, αλλά και να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες [που μας προκαλεί] για τον ρόλο της σε άλλες παγκόσμιες συγκρούσεις». Συνεπώς, καθίσταται σαφές ότι το «κλίμα αλλάζει» στο Κογκρέσο, όσο η Τουρκία συνεχίζει με μικρές κινήσεις να «καλοπιάνει» τους Αμερικανούς νομοθέτες, ώστε να επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο, ενισχύοντας με νέα μαχητικά την Πολεμική της Αεροπορία.