Διαρροή καυσίμου εντοπίστηκε σε ένα από τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 «Viper» που έχει παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία της Βουλγαρίας.
Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ατάνας Ζαπριάνοφ, επιβεβαίωσε το πρόβλημα και δήλωσε ότι ένας εκπρόσωπος της Lockheed Martin θα φτάσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για να το διορθώσει το πρόβλημα.
Η Βουλγαρία έχει παραλάβει μέχρι στιγμής δύο «οχιές», από τα 16 που έχει παραγγείλει. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε ένα διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 70, όπου υπήρχε διαρροή καυσίμου από ένα από τα εσωτερικά εξαρτήματα της δεξαμενής.
Μηχανικοί από την αεροπορική βάση Graf Ignatievo, μαζί με εκπροσώπους των ΗΠΑ στο πεδίο, πραγματοποίησαν εκτεταμένες εργασίες στο αεροσκάφος για να εντοπίσουν την πιθανή αιτία. Έχει συνταχθεί έκθεση και, μετά από διαβουλεύσεις με την αμερικανική πλευρά, συμφωνήθηκε ότι ένας ειδικός της Lockheed Martin θα πάει στη Βουλγαρία για να πραγματοποιήσει την επισκευή.
Η Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία διεξάγει τακτικές διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς εταίρους της και έχει ήδη ζητήσει πρόσθετα ανταλλακτικά και υλικά, σημείωσε ο Ζαπριάνοφ.
Η Βουλγαρία παρέλαβε δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 τον Απρίλιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα, αλλά προς το παρόν δεν χρησιμοποιούνται για αποστολές εναέριας αστυνόμευσης.
Σύμφωνα με τη σύμβαση του 2019, η χώρα αναμένεται να παραλάβει συνολικά οκτώ αεροσκάφη μέχρι το τέλος του 2025. Η Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να έχει μια πλήρη μοίρα Viper μέχρι το τέλος του 2027, όταν αναμένεται να παραδοθούν οκτώ ακόμη αεροσκάφη βάσει της δεύτερης σύμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Μάιο, το πρώτο F-16 Viper που έφτασε στην Βουλγαρία αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα κατά την πτήση αποδοχής του και δεν μπορούσε να πετάξει. Το εξάρτημα που ήταν απαραίτητο για να μπορέσει να πετάξει το νέο μαχητικό έφτασε στην Βουλγαρία από τις ΗΠΑ μετά από λίγες εβδομάδες, ωστόσο το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Πηγή: BTA / Φωτογραφία αρχείου Reuters




