F-16 Viper: Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμή συμβατότητας του ραντάρ APG-83 με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου της L3Harris

Η αμερικανική εταρεία L3Harris ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια νέα δοκιμή για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) «Viper Shield», σχεδιασμένο για τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70/72.

To σύστημα EW «Viper Shield» δοκιμάστηκε για να διαπιστωθεί η πλήρης συμβατότητά του με το ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array) APG-83, των μαχητικών αεροσκαφών.

Αυτή ήταν η δεύτερη δοκιμή διαλειτουργικότητας για τα δύο συστήματα, καθώς η πρώτη πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 2022, με παρόμοια επιτυχημένα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η δοκιμή περιελάμβανε τη συνεχή έκθεση του Viper Shield σε ενέργεια από το APG-83 για περισσότερες από 12 ώρες για να ελεγχθεί εάν το ραντάρ θα παρεμβαίνει στη λειτουργικότητα του EW. Η δοκιμή απέδειξε την ικανότητα του συστήματος ηλεκτρνικού πολέμου να φιλτράρει τις ροές επεξεργασίας σήματος από το ραντάρ χωρίς να ρίξει την απόδοσή του, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η L3Harris.

«Εν ολίγοις, το Viper Shield πέρασε τη δοκιμή και έδειξε απρόσκοπτη διαλειτουργικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο πελάτης θα εισέλθει στον χώρο μάχης προστατευμένος από τις πιο προηγμένες δυνατότητες EW και ραντάρ που είναι διαθέσιμες», προσθέτει.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2023, η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε τις δυνατότητες του «Viper Shield» σε αρμόδιους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με την προοπτική να ενσωματωθεί στα αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI