OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-16 Viper στην Τουρκία: Κρατάει το «τείχος» Μενέντεζ στην πώληση των μαχητικών

20/07/2023 - 13:41
F-16
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ εξακολουθεί να παραμένει βασικό «εμπόδιο» στην πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 70/72 Viper στην Τουρκία, παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι επιθυμεί να προχωρήσει το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμα 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην έκδοση Viper, 900 πύραυλοι αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Ειδικότερα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε στο Defense News ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να αξιοποιεί και να χρησιμοποιεί τη θέση που κατέχει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας για να για να εμποδίσει την πώληση των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Πάντα έλεγα ότι η επικύρωση του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο NATO, η οποία θα έπρεπε φυσικά να συμβεί, δεν είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να επέτρεπα την πώληση των F-16, αφού υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό».

Η σκληρή και άκαμπτη στάση του Γερουσιαστή

Επιρπόσθετα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν «μπορεί να βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι θα σταματήσει η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον των γειτόνων της» και παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες επικρατεί ηρεμία στα ελληνοτουρκικά, κάτι που είναι θετική εξέλιξη, εντούτοις αυτό πρέπει να γίνει η μόνιμη πραγματικότητα. Όπως αναφέρει το Defense News, η στάση του Γερουσιαστή Μενέντεζ εξηγείται εν μέρει και από το γεγονός ότι εκλέγεται στην πολιτεία καταγωγής του, το Νιού Τζέρσεϊ, όπου βρίσκεται η έκτη μεγαλύτερη κοινότητα Ελληνοαμερικανών και η τέταρτη μεγαλύτερη κοινότητα Αρμενοαμερικανών στις ΗΠΑ.

Παρά την αντίθεσή του στην πώληση σύγχρονων μαχητικών F-16 Viper στην Τουρκία, ο Ρόμπερτ Μενέςντεζ επέτρεψε τον περασμένο Απρίλιο την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβάθμισης λογισμικού και avionics στα τουρκικά αεροσκάφη, αξίας 259 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον ίδιο να διευκρινίζει ότι «δεν επρόκειτο για πώληση μαχητικών αλλά αντιθέτως είναι μια προμήθεια που διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα των υφισταμένων τουρκικών F-16 στη δομή διοίκησης του NATO, κάτι που υποστηρίζω».

Αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ακόμα και αν τελικά εγκριθεί από το Κογκρέσο η περίφημη αυτή πώληση μαχητικών F-16 Viper στην Τουρκία, δεν είναι καθόλου σαφές πότε οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις θα παραλάβουν τις σύγχρονες «Οχιές», οι οποίες ήδη βρίσκονται στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού για παράδειγμα η Ταϊβάν περιμένει επίσης 66 τέτοια μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία αποτελούν μέρος ενός «πακέτου» εξοπλισμών αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφίες αρχείου Intime News

Tags: F-16 VIPERF-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑNATOΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΟΓΚΡΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣΡΟΜΠΕΡΤ ΜΕΝΕΝΤΕΖΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ουκρανία και Ιράν στη ατζέντα

08/02/2026 - 18:33
Tolga - Τουρκία - Αίγυπτος
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τουρκία και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία 350 εκατ. δολαρίων για εξοπλισμούς: Ανάμεσά τους και το SHORAD Tolga

06/02/2026 - 19:40
C-130J
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

C-130J: Η Βρετανία βρίσκεται σε «προχωρημένες» συνομιλίες για την πώληση των τριών τελευταίων μεταγωγικών αεροσκαφών

06/02/2026 - 18:08

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ουκρανία και Ιράν στη ατζέντα

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

Με QR κωδικούς έστελνε ο Σμήναρχος τα απόρρητα δεδομένα στην Κίνα σε «deals» χιλιάδων ευρώ

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

Ιράν σε ΗΠΑ: «Δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και αν μας επιβληθεί πόλεμος»

Top News

Η Ιωάννα Τούνη βρήκε τον παράδεισο στη Σαουδική Αραβία και δηλώνει high society από το Νέο Πετρίτσι Σερρών

Λούκας Γιώρκας: Βίωσα κρίσεις πανικού, όχι όμως στην Eurovision, έδινα μάχη να ανέβω στη σκηνή

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από ατύχημα - Χειρουργήθηκε στα χέρια

Γιώργος Καπουτζίδης: Για την Eurovision έχω πει και στα κορίτσια να τα πάμε καλά φέτος για να μας πάρουν και του χρόνου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert