F-22: Η USAF εξοπλίζει τα stealth μαχητικά με αυτόματα τυφέκια [pics]

Κι ενώ οι συζητήσεις στην Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συνεχίζονται αναφορικά με την επιλογή των stealth μαχητικών F-35 και των μαχητικών τέταρτης γενιάς F-15, την ίδια στιγμή, τα ήδη επιχειρησιακά μαχητικά πέμπτης γενιάς αεροσκάφη F-22 θα εξοπλιστούν με νέα όπλα.

Παρόλο που το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται από αρκετούς ως το πιο αποτελεσματικό μαχητικό των Αμερικανών αυτή την στιγμή για την κυριαρχία των αιθέρων, εντούτοις η ηγεσία της USAF, θεώρησε πως πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, όχι όμως με πυραύλους, αλλά με ένα όπλο που κανείς δεν φανταζόταν.

Ειδικότερα, η 3η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α. (USAF) ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί πιλότοι θα λάβουν το νέο αυτόματο τυφέκιο GAU-5A Aircrew Self Defense Weapon που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προστατευτούν, σε περίπτωση που έπειτα από εκτίναξη καθίσματος, βρεθούν σε εχθρικό έδαφος.

Το αυτόματο τυφέκιο GAU-5A στην ουσία είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του τυφεκίου M4 και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μπορεί να ενσωματωθεί στο κόκπιτ του stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-22.

Τα χαρακτηριστικά του τυφεκίου GAU-5A

To συγκεκριμένο όπλο έχει συμπαγές μέγεθος, μεγάλη δύναμη πυρός, υψηλή αξιοπιστία και μειωμένο ίχνος εντοπισμού για τα εχθρικά ραντάρ.

Επίσης έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζεται με το βασικό κιτ επιβίωσης των πιλότων, που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα εκτίναξης, αν ποτέ τα μαχητικά ή τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη καταρριφθούν πάνω ή πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Έχοντας, λοιπόν, ως βάση το τυφέκιο M4, το GAU-5A χρησιμοποιεί  πυρομαχικά των 5.56 χιλιοστών με αποτελεσματική εμβέλεια πέρα ​​από 200 μέτρα, ενώ το όπλο μπορεί να συναρμολογηθεί και να αποσυναρμολογηθεί σε 60 δευτερόλεπτα χωρίς εργαλεία.

Πηγή: Defence Blog