F-35 Adir: Το Ισραήλ προσγειώνει 11 από τα μαχητικά του μετά το ατύχημα του αμερικανικού αεροσκάφους στο Τέξας

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Οργανισμού Πιλότων Τζετ (JPO) και θα προσγειώσει 11 από τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 «Adir».

H απόφαση πάρθηκε αφού ένα F-35 Lightning II συνετρίβη νωρίτερα αυτόν τον μήνα κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας προσγείωσης σε αεροπορική βάση του Τέξας. Ο πιλότος εκτινάχθηκε με ασφάλεια.

«Από τα ευρήματα και τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι τα αεροσκάφη απαιτούν ειδική επιθεώρηση για να αποκλειστεί η πιθανότητα επαναλαμβανόμενης δυσλειτουργίας στην ισραηλινή διάταξη», ανέφερε η ανακοίνωση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο.

«Η Πολεμική Αεροπορία θα αναλύσει τα ευρήματα της έρευνας του συμβάντος και θα προτείνει πώς να επιστρέψουν με ασφάλεια τα αεροσκάφη στην πτήση».

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του F-35A (του Ισραήλ) και της έκδοσης B (που συνετρίβη στις ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένου του ότι η έκδοση Β μπορεί να προσγειωθεί κατακόρυφα σαν ελικόπτερο και να αιωρείται σαν drone, ενώ η έκδοση Α προσγειώνεται όπως κάθε τυπικό αεροσκάφος.

Η Jerusalem Post αναφέρει ότι τόσο η πολεμική αεροπορία όσο και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έχουν προσθέσει ότι δεν είναι σίγουρο ότι το ισραηλινό F-35 έχει παρόμοια πιθανή δυσλειτουργία.

Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διέκοψαν προσωρινά όλες τις εκπαιδευτικές πτήσεις λόγω προβλήματος με τα συστήματα εκτόξευσης των καθισμάτων των μαχητικών αεροσκαφών.

Πηγή: Jerusalem Post